Az autóban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő zselé nyáron felrobbanhat és felgyújthatja a kocsit

Kiderült, hogy a melegben a kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél felrobbanhat. A veszély annyira nem pusztán elméleti, hogy a texasi katasztrófalvédelem tűzoltói figyelmeztető fotót osztottak meg egy kocsibelsőről, hogy így mutassák meg a lakosságnak, mi történt egy általuk eloltott autóban. A sofőr az ülés tárolózsebében hagyott egy kézfertőtlenítős flaskát, ami a 35 fokra melegedett beltérben párologni kezdett, majd berobbant.

Egy dallasi tűzoltó a CBS műsorában el is magyarázta a jelenség fizikai hátterét. A nagy alkoholtartalmú kézfertőtleítőkből az alkohol már igen alacsony hőfokon, 20 fok környékén elkezd párologni, ami 32 fokos hőmérséklet felett annyira felerősödik, hogy – főleg, ha pumpás verziót használunk – az autó zárt légterében veszélyesen feldúsulhat az alkoholgőz. Ennek pedig egy, statikus elektromosságból származó szikra elég lehet a begyújtásához. Például akkor, amikor beszállunk és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik. De a dolog spontán is megtörténhet.

A CBS-nek nyilatkozó egyetemi kutató szerint azért sem érdemes a zselét a meleg kocsiban hagyni, mert így berobbanás nélkül is csökken a hatékonysága, hiszen éppen az az alkohol fertőtlenít benne, ami ilyenkor elpárolog.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
  Kifosztott üzletek, gyújtogatások, kijárási tilalom, 4000 letaróztatott
Sugárvédelmi szolgáltatások