Japán lonc: gyógyít és díszít

Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó? Különleges külsejű, japán loncnak hívják. Megtalálható Kelet-Ázsia (Kína, Korea, Japán) kertjeiben. Virágja több színben is pompázhat. Oroszországban pedig az erdőkben és a házi kertekben egyaránt látható.

Japán lonc – Pixabay

Szereti a meleg éghajlatot

A lonc nem fa, hanem bokor, ám nemcsak dísznövény, hanem gyógynövény is egyben. A kutatók megszámolták, hogy a Földön mintegy 190 faja található kertekben és a vadonban. Melegebb éghajlaton a magassága elérheti a hat métert is. Fajtától függően nagy virágot hoz, illemes illatot áraszt. Egyaránt kedveli a félárnyékos és napos helyeket és a nedves talajkörnyezetet. Májusban virágzik, ősszel pedig bogyós termést hoz.

Lonc, a kertek dísze – Pixabay

Gyógyír a bajokra

A virág nemcsak szép, hanem megfigyelték azt is, hogy gyógyírt jelenthet a bajokra. Nagyon nagy az ásványi anyag tartalma, gazdag kalciumban, magnéziumban, káliumban és még általunk kevéssé ismert nyomelemekben (elaidinsav, szalicilsav, inozit, linolsav, magnézium, tannin, cink-, luteolin, mirisztinsav és a tanninok). Az ázsiai országokban több ezer éve hasznosítják a virágját, levelét gyógyhatású készítmények alapanyagául. A szárából és a virágjából főznek gyógyteát.

Nem árt az óvatosság

Azonban mielőtt belemerülnének a “loncos” teázásba, érdemes kis adagokban kipróbálni a hatását. A fogyasztását főleg felnőtteknek ajánlják napi egy csészével, mivel a gyermekeknél gyomorrontást is okozhat – olvasható a növényről a womenhealthnethu.netlify oldalon.

…read more

Source:: Lokal.hu – Életmód

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
  Tornóczky Anita már nehezen bírja
Sugárvédelmi szolgáltatások