Az olasz kormány zöld utat adott a gumibitumen széles körű felhasználásához

A gumibitumen alkalmazásának előnye, hogy hosszabb élettartamú, alacsonyabb fenntartási költségű aszfaltút építhető, amelyen kisebb a menetzaj, rövidebb a fékút és környezetbarát módon hasznosítja újra a gumihulladékot.

A római kormány most azt tervezi, hogy zöld utat ad a gumibitumen széleskörű felhasználásához – írja az Il Giornale olasz napilap internetes kiadásának autós rovata, a Fuorigiri.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a gumibitumen alkalmazása iránti érdeklődés, tekintettel annak kivételes tulajdonságaira. Ez felület akár több decibellel is csökkentheti az áthaladó járművek okozta zajt. Élettartama háromszor hosszabb, mint a hagyományos bitumené, mert jobb a kopásállósága, így kevésbé alakulnak ki a felületen repedések, lyukak. Így jóval alacsonyabbak a karbantartás költségek, ami közép- és hosszútávon kifizetődőbbé teszi a gumibitumen alkalmazását.

A gumibitument több mint 50 éve alkalmazzák már a világ országaiban az USA-tól Svédországig. Olaszországban ezzel a technológiával már 38 tartományban készültek utak összesen 520 kilométeren. A tavalyi évben 170 ezer négyzetméternyi utat vontak be Itáliában gumibitumennel.

Az Ecopneus nonprofit társaság, amely az elhasználódott gumiabroncsok olaszországi kezelését követi figyelemmel, közölte: a 10 évvel ezelőtt épített gumiaszfaltos utak mechanikai és akusztikai tulajdonságai egy évtized elteltével is gyakorlatilag változatlanok. A szakosodott cégek most már csak arra várnak, hogy a technológia alkalmazását széles körben lehetővé tevő kormánydöntés megjelenjen a Hivatalos Közlönyben.

.

…read more

Source:: Autoszektor.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
  Félrecsúszott driftelés: törtek a kocsik, repült a bírság
Sugárvédelmi szolgáltatások