Finom befőtt vagy lekvár zöld dióból!

Sok mindenből készül lekvár. De ki hallott már olyat, hogy az érésben lévő zöld dió is a befőttes üvegekbe kerülhet? Nos, létezik ilyesmi. Lehet, hogy ezek után a vihar által leszaggatott zöld dióra is másként tekintenek majd? Káliumban, mangánban, rézben és más ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. Régen szokásban volt, hogy a gazdasszonyok diólekvárt és befőttet készítettek belőle.

Dióbefőtt

Zöld dió – a diófán – Pixabay

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, víz, 1 kg kristálycukor (vagy cukorpótló), fahéj, szegfűszeg.

Elkészítése: mossák meg a diókat, vegyenek elő egy nagy méretű tűt. Amint könnyen átmegy a tű, az lesz a jó, felhasználható dió. Áztassák be 8 napra, az áztatóvizet naponta kétszer cseréljék frissre. Amikor a nyolc nap letelt, a diókat vegyék ki a vízből és főzzék félig puhára cukorszirupban vagy édesítőszerben.

A cukorszirup elkészítéséhez fél liter vizet és 1 kg kristálycukrot használjanak. Amikor kész, hagyják egy fél napig még a szirupban pihenni a diót. Másnap szűrjék le, a cukorsziruphoz adjanak hozzá egy darab fahéj pálcikát és szegfűszeget, majd főzzék össze.

Amikor ezzel megvoltak, a diókat tegyék az előre elkészített befőttesüvegekbe, majd öntsék rá a fűszeres cukros lét még forrón. Száraz dunsztban hűtve sokáig eláll – olvasható a nosalty.hu oldalon.

Zöld dió lekvár és befőtt – Fotó: agraroldal.hu

A diólekvár

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, víz, 3 db közepes alma, 2 citrom leve és héja (étkezésre alkalmasnak minősített, kezeletlen citromok), 1 teáskanál citromsav, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kg kristálycukor, fahéj, szegfűszeg.

A diót szedés után mossák meg, burkát pedig szurkálják meg villával. Ezt is tegyék 7-10 napra vízbe, a befőttéhez hasonlóan hasonlóan, naponta kétszer cseréljék rajta a vizet. Mikor letelt a tíz nap, szűrjék le és a diót vágják össze. Egy lábasba tegyenek vizet, abba tegyenek teatojás formát, amibe fahéjat és szegfűszeget helyezzenek el. Kezdjék főzni, és egészen addig hagyják a tűzhelyen, amíg teljesen a zöld diót, amíg az puhára fő.

  Az 5 legjobb gluténmentes gabonaféle

Közben másik edényben forraljanak egy liter vizet, tegyenek bele cukrot, vaníliás cukot, citromsavat, a citrom levét és citrom reszelt héját. Folyamatos kevergetés mellett főzzék sűrű sziruppá és adják hozzá a felkockázott almát, így főzzék puhára. Keverjék a diópéphez és még egy negyedórát együtt is forralják. A fertőtlenített üvegeket töltsék meg forró lekvárral, majd száraz dunszt tegyék és hagyják kihűlni – foglalta össze az agraroldal.hu.

https://www.agraroldal.hu/zolddio-lekvar.html

…read more

Source:: Lokal.hu – Életmód

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások