Megremegett Európa legsötétebb diktatúrája

Az egész világban fordulatos 2020 Fehéroroszországba olyan izgalmakat hozott, amilyenekre a több mint 25 éve ugyanabban a nyomasztó diktatúrában tespedő országban emberemlékezet óta nem volt példa. Amióta 1994-ben megszerezte a hatalmat az azóta a rendre az „Európa utolsó diktátora” jelzővel illetett Aljakszandr Lukasenka, Belaruszban az elnökválasztások csak formalitások voltak, az idén augusztus 9-re tervezett választásnak viszont hirtelen tétje lett, Lukasenka pedig egyre kétségbeesettebben küzd hatalma megtartásáért.

Lukasenka és fia június 24-én, a moszkvai Vörös téren.Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Lukasenka választási kampánya eddig leginkább alig burkolt fenyegetőzésből, kihívói és azok támogatóinak letartóztatásából állt, a belarusz diktátor gondjai azonban nem a semmiből jöttek. Az ambiciózus fiatal TSZ-elnökből államelnökké avanzsáló Lukasenka hazájában gyakorlatilag életben tudta tartani a Szovjetuniót. Az olcsón kapott orosz kőolajat finomítás után drágán továbbadó belarusz államnak elég pénze volt ahhoz, hogy necsak elkerülje a sok posztszovjet tagállamot padlóra küldő gazdasági összeomlást, hanem anyagi és szociális biztonságot, egész jól működő közszolgáltatásokat is nyújthasson a lakosságnak. Akiknek a jó része szívesen teljesítette az egyetlen dolgot, amit Lukasenka kért cserébe: ne kérdőjelezzék meg az ő hatalmát, és eszükbe ne jusson ellene szervezkedni. Akinek mégis eszébe jutott, akár hosszú börtönbüntetésekre is számíthatott.

Ez a társadalmi szerződés nagyjából 2010-ig működött, utána a szovjet típusú tervgazdaság elkezdett köhögni. Ma a belarusz reálbérek a 10 évvel ezelőttieknek csak 70 százalékát érik el, a politikai kilátástalanság mellé így megérkezett a gazdasági reménytelenség is, amelynek hatására sokan emigráltak – például a szomszédos Lengyelországba –, az otthon maradók pedig csak egyre elégedetlenebbek lettek.

Az sem segített Lukasenka diktatúrájának, hogy a lengyelek EU-tagként gyors fejlődésnek indulnak, és szomszédok gazdagodásának hírét nem lehetett elzárni az emberek elől. A lengyel, az orosz, az ukrán és a fehérorosz gazdaság egy főre jutó összeterméke, vásárlóerőparitáson (GDP per capita, PPP), dollárban így alakult a kilencvenes évek óta:

Ebbe a hangulatba csapott bele 2020 elején a Belaruszba is elérkező koronavírus. Lukasenka pedig, aki számtalan hibája mellett eddig elég ravasz és jól számító politikusnak tűnt, legfeljebb a brazil Bolsonaróhoz mérhetően rosszul kezelte a helyzetet. A belarusz elnök először azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, és a járvány ellenszeréül egyebek között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást is ajánlotta. Pszichózisnak minősítette a világszerte bevezetett óvintézkedéseket, és arról beszélt, hogy az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig a Covid-19. Bár még Vlagyimir Putyin is lefújta a sajátját, Minszkben május elején megrendezték a győzelem napi katonai parádét, Lukasenka húsvétkor templomba is ment, és Európában egyedül itt nem állították le a labdarúgó bajnokságot.

  A Trump Tower elé festették fel a Black Lives Matter-feliratot

Június 29-ig a 9,5 millió lakosú országban 61 790-en fertőződtek meg koronavírussal, egy főre jutó megbetegedések tekintetében a …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások