Klasszikus, kézzel és szívvel-lélekkel készített ruhák – interjú az Elischer R márkával

Mi adott nektek inspirációt ahhoz, hogy belevágjatok egy saját vállalkozásba?

Eleinte anyukám csak szűk körnek, leginkább ismerősöknek készített ruhákat, az ötleteik és kéréseik alapján. Ők rájöttek arra, hogy nem szeretnek fast fashion márkáktól vásárolni. Volt egy elképzelésük arról, hogy milyen ruhákat szeretnének hordani, anya pedig meg tudta varrni ezeket. Egy idő után mi is azt vettük észre, hogy nagyon szuper, hogy a fast fashion boltokban pár ezer forintért vehetünk szép ruhákat, viszont a minőségük nem megfelelő. Nagyon megelégeltük, hogy amikor beraktuk a mosógépbe, megcsavarodott, elvesztette a formáját, kibolyhosodott vagy kilyukadt. Sokszor nem volt megfelelő a méretezés sem. Egyre többször vettük észre, hogy az emberek nincsenek megelégedve a fast fashionnel, és elkezdtük a termékeinket más vevők számára is elérhetővé tenni.

Az elejétől kezdve fontosnak tartottátok a fenntarthatóságot. Ezt gyakorlatban hogyan tudtátok megvalósítani?

Egy handmade ruhamárka és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak. Az, hogy anyukám a saját kezével varrja meg és szabja ki ezeket a ruhákat, már alapból egy olyan fenntartható folyamat, amihez nagyon kevés plusz dolog kell. Nem adjuk ki a ruhákat varrónőknek, így az erőforrásokat is le tudtuk minimalizálni. A csomagolásra és az anyagbeszerzésre mindig odafigyeltünk, nagyon kevés az anyaghasználatunk. Azokat a textileket szeretjük, amelyeknek természetes hatása van.

De sokáig nem vigyáztunk például arra, hogy a szalag, amit a csomagoláshoz használtunk, részben nem fenntartható anyagból készült – egy éve ezeket is teljesen lecseréltük. A fenntarthatóság magától alakult ki, de egy idő után tudatossá vált. A kiszállítás során is odafigyelünk a környezetre. Ha csomagküldő szolgálattal adjuk fel őket, az rengeteg fölösleges kört és benzint jelent, ezért minden héten van egy nap, amikor én szállítom ki a ruhákat Budapesten. Ez nagyon jó, mert így interakcióba kerülünk a vásárlóinkkal, akik örülni szoktak a személyes találkozásnak.

  Magyarország az egyik első ország, ahol újraindultak a forgatások

Mi adja az inspirációt a ruháitokhoz?

Olyan ruhákat szeretnénk alkotni, amiket tavasszal, nyáron, ősszel és télen is fel lehet venni harisnyával, vagy anélkül. Időtálló darabokat készítünk, próbálunk nem túl trendik lenni. Szerintem az Elischer R-t a hagyományosság jellemzi és az, hogy tíz év múlva is hordhatjuk. Fontos, hogy egy modern minimalista öltözék legyen, aminek minden évszakban helye lehet az ember ruhatárában.

A magyar piacon hogyan állnak hozzá a vásárlók a fenntartható divathoz és a kisebb márkákhoz?

Én úgy vettem észre, hogy folyamatosan nő rájuk a kereslet. Egyre jobban szélesedik a kínálat is, már szinte mindent megvehetünk kézzel készített változatban is. Szerintem az utóbbi egy évben kezdtek jobban odafigyelni az emberek a fenntarthatóságra. Próbálnak környezettudatos életet élni, és így az öltözékükkel is jobban törődnek: olyan ruhákat választanak, amik etikus módon készülnek. Ez egy abszolút pozitív és felfelé ívelő tendencia. A járvány alatt rengeteg rendelésünk érkezett, és azóta is minimum 50%-kal megugrottak az eladásaink. Egyre többen hagyják maguk mögött a fast fashiont, inkább a slow fashion iránt érdeklődnek.

A megvalósítás során ütközetek nehézségbe, vagy esetleg ért titeket valamilyen nagyon pozitív meglepetés?

Nem nagyon ütköztünk nehézségekbe, mert úgy gondoltuk, hogy ha valamelyik darabunkra nincsen kereslet, akkor sem bánjuk meg. …read more

Source:: Marie Claire

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Sugárvédelmi szolgáltatások