Szinte biztos, hogy a covid elleni védőoltásoknak kellemetlen mellékhatásai lesznek

Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján igen kellemetlen mellékhatásai lehetnek a koronavírus elleni védőoltásoknak. A szakértők szerint nagyon is fontos volna időben felkészíteni erre a népességet, máskülönben ez is csak táplálhatná az amúgy is járványosan terjedő oltásellenességet, márpedig annak már a koronavírusjárvány előtt, a kanyarójárványok újbóli kirobbanásában megmutatkozó katasztrofális hatásai voltak.

A világban tucatjával fejlesztenek vakcinákat a koronavírus ellen. Azok közül, amiknek a hatásosságát már embereken tesztelik, a vakcinák nagyobbik része szakszóval reaktogénnek bizonyult. Ez nem váratlan, számítottak rá, hogy ez történhet. De hogy ez mit jelent? A vakcinák, melyek alapvető funkciója az immunrendszer válaszreakciójának kiváltása, hogy az aztán a valós vírussal találkozva azonnal hatékonyan védekezhessen a fertőzés ellen, valóban erős immunreakciót váltanak ki. Ennek azonban igen kellemetlen tünetei lehetnek: konkrétan olyanok, mint a betegségé, vagyis fejfájást, izomfájdalmakat, fáradékonyságot, hidegrázást és lázat okozhatnak. Aki kapott már az életében védőoltást, az már találkozhatott a jelenséggel. Még az influenza elleni védőoltás is tud enyhe betegséget okozni, néhány komolyabb, a trópusokra utazóknak ajánlott oltás napokra képes ledönteni egy egészséges embert. A Stat beszámolója szerint egyes most tesztelt védőoltásokkal is ez a helyzet. Két nagyon előrehaladott állapotban levő vakcina gyártója, az amerikai Moderna és a kínai CanSino például a klinikai tesztek első fázisában már fel is függesztette a legnagyobb adagokkal való kísérletezést, mert a tesztalanyok közül olyan sokaknál jelentkeztek súlyos mellékhatások. A Moderna egyik tesztalanyát például a második adag beadása után 12 órával már 39,5 fokos lázzal szállították kórházba. Ő nem viccből kapott két adagot, jelenleg úgy tűnik, hogy a legtöbb vakcinából két adagra lesz szükség az immunitás kialakításához.

A Stat cikke szerint ezek a kellemetlen mellékhatások annak ellenére jelentkeznek mindenféle tesztelt vakcinánál, hogy amúgy ezek nagyon eltérnek egymástól. Tehát nem egy bizonyos fajta vakcinára jellemzők. Vegyük például a brit kormány megrendelésére az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcinát, amely vektorként egy emberre ártalmatlan vírust használ, ám a klinikai vizsgálatok korai szakaszában mégis a beoltottak 60 százalékánál jelentkeztek a kellemetlen mellékhatások. A Moderna védőoltása teljesen más elven készül, úgynevezett mRNA vakcina, de ez – és a Pfizer hasonló technológiával készülő terméke – a tesztek ötven százalékában okozott súlyos tüneteket.

  Fesztiválhangulat otthon – 3+1 tipp a tökéletes kerti partihoz

A CanSino vakcinája pedig, bár abból se adják már be a legnagyobb beadható dózist, a tesztalanyok 75 százalékánál okozott tüneteket, még ha nem is súlyosakat. Mint említettük, ez amúgy normális, várható jelenség. A szakértők szerint épp ezért fontos felkészíteni rá a közvéleményt. “Úgy találtuk, hogy amennyiben az emberek tudatában vannak, hogy mire számíthatnak, kevésbé aggódnak a mellékhatások miatt” – nyilatkozta a Statnak Kathleen Neuzl, a Marylandi Egyetem orvosi kara vakcinakutató központjának igazgatója. Kathryn Edwards, a Vanderbilt Egyetem vakcinakutató programjának igazgatója szerint amennyiben eléggé tartanak a betegségtől, még a kifejezetten kellemetlen mellékhatásokkal járó védőoltásokat is keresik. Példaként az övsömör elleni védőoltást, a Shingrixet hozta fel, amely pár napra nagyon súlyos fájdalmakat okoz, de persze mi az a pár nap a hónapokig tartó szenvedéshez képest, amit az övsömör okoz.

Kérdés, hogy a covidet hogy árazza be a közvélemény. A fertőzés a jelen adatok szerint a népesség nagy részénél tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel múlik el, bár …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Sugárvédelmi szolgáltatások