Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így védd meg a biciklidet a tolvajoktól

Valószínűleg nagyon sok olyan ember van Magyarországon, akinek már ellopták a saját vagy egy családtagja biciklijét. Évente több ezer kerékpárt lopnak el itthon, de csak kis részük kerül elő. Ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyél annak érdekében, hogy a kedvenc bringád ne legyen tolvajok zsákmánya.

Vegyél egy jó lakatot!

Magától értetődőnek tűnik, de ha azt szeretnénk, hogy ne vigyék el a biciklinket, valamivel le kell zárnunk. Mégis sokan tekernek lakat nélkül, és lezáratlanul hagyják az utcán a kerékpárjukat. Ilyen esetben tényleg csak a vak szerencsére hagyatkozhatunk, hogy nem lopja el valaki a bringát. Nincs mese, venni kell egy megbízható lakatot, ami nem csak dísznek jó. De milyet?

Ökölszabályként azt szokták mondani, hogy legalább a kerékpár értékének a 10 százalékáért vegyél lakatot. Érdemesebb több pénzt áldozni egy megfelelő biztonságot nyújtó lakatra, mint venni egy új biciklit, ha ellopták. A vékony spirálkábelek és sodronylakatok nem nyújtanak kellő védelmet, egy erővágóval egy pillanat alatt át lehet vágni még a vastagabbnak tűnő változatokat is.

Az U-lakat biztos védelmet nyújt a tolvajok ellen

A kerékpárlopások elleni legmegbízhatóbb lakattípus az U-lakat, igaz, használatát kissé szokni kell, nem lehet vele mindenhez olyan egyszerűen hozzákötni a bringát. Szintén megfelelő védelmet nyújt az acélszemekből álló láncos lakat is, ami hosszabb, ezért könnyebben használható, viszont ezért cserébe nagyobb a súlya. A neves kerékpárlakat-gyártók ma már biztonsági kategóriákba sorolják a termékeiket, így viszonylag könnyű tájékozódni, melyik lakat mekkora védelmet ad.

Mindig zárd le a biciklidet!

Hiába van egy jó lakatunk, ha nem használjuk mindig. Tipikus hiba, hogy valaki nem zárja le a biciklijét, mert csak beugrik egy percre a boltba. Pedig sok lopás pont ilyenkor következik be. Ne feledd, hogy egy pillanatra se hagyd lezáratlanul a kerékpárodat!

  Biztató eredmények az Alzheimer-kór gyógyításában

Tippek a kerékpár lezárásához:

  • Jól látható, forgalmas, este kivilágított helyen zárd le a kerékpárodat. Még jobb, ha térfigyelő kamera is van a környéken.
  • Mindig stabil tárgyhoz rögzítsd a biciklit! Ne lakatolj olyan fához, ami könnyedén elfűrészelhető, vagy olyan oszlophoz, ami ki lehet húzni.
  • Mindig rögzítsd a lakattal a kerékpár vázát is, ne csak a kereket!
  • Ház vagy nyaraló udvarán se hagyj lezáratlanul biciklit, és az utcai kaput nappal is zárd be. Estére pedig tedd be a bringát egy zárt helyre.
  • Ne hagyj a bringán könnyen leszerelhető tartozékokat, értékeket: lámpát, kilométerórát, kulacsot, szerszámot.

Regisztráld a bringádat!

Az ellopott biciklik jó részét azért sem találják meg, mert többségük azonosítatlan, de ha elő is kerülnek, nyilvántartás híján nem tudják, ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket. Erre a problémára jelent megoldást a Bikesafe.

A kerékpárok regisztrálására kifejlesztett program 2014 óta működik, és mostanáig több mint 56 ezer bringa adatait tárolják az adatbázisban. Ha rögzíted a rendszerben a biciklidet és a személyes adataidat, akkor később, egy esetleges lopás esetén igazolni tudod, hogy a bringa a te birtokodban volt. A regisztráció során minden olyan adatot érdemes megadni, ami egy később felderítés vagy azonosítás során fontos lehet, az alvázszám, a márka, a modell és a szín mellett nagy segítséget jelentenek a kerékpárról készült fotók.

Érdemes regisztrálni a biciklit, hogy lopás esetén könnyebben …read more

Source:: Autoszektor.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Sugárvédelmi szolgáltatások