Talán az utolsó nagy belháborúját vívja az MSZP

  • A jövő hétvégén tisztújító kongresszust tart az MSZP, ahol a két esélyes induló Tóth Bertalan mostani elnök, és Mesterházy Attila, a párt 2010-14 közti elnöke lesz.
  • Mesterházy szerint Tóth vezetése alatt egyre csak veszt népszerűségéből a párt, és a következő választásra már teljesen elfogy az MSZP. 
  • Tóth és szövetségesei szerint Mesterházy megfúrná az ellenzéki összefogást, és ezt bizonyítja szerintük, hogy a Fidesz látványosan neki szurkol. 
  • A tisztújítás előtt közvetlenül a Tóth-féle vezetés feloszlatta Mesterházy egyik legerősebb bázisát, a Pest megyei pártszervezetet. 

Ha mindez néhány évvel ezelőtt történt volna, akkor országos botrány és izgalom kísérné az MSZP tisztújítását. De az MSZP bőven túl van a fénykorán, a legfrissebb felmérések szerint a teljes népességen belül 5 – 7 százalékos a párt támogatottsága, és úgy tudjuk, hogy a jövő héten a párt számára még kellemetlenebb budapesti adatok jelenhetnek meg. 

Éppen ez a fő érve önmaga mellett a párt elnöki tisztségéért indulni készülő Mesterházy Attilának, aki 2010-ben és 2014-ben is az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt. Azt ígéri, hogy ha visszatérhet az MSZP élére, akkor a párt megint erősebb lesz, mert ő képes megszólítani a fiatalokat, és sokkal jobban kommunikál, mint Tóth Bertalan.  Szerinte, ha nem ő nyeri az elnökválasztást, akkor 2022-re már csak 1 százalékos lesz az MSZP támogatottsága, annyira gyenge a mostani vezetés. 
 

A jövő hétvégén esedékes tisztújításon az ellenfele Tóth Bertalan lesz, aki a 2018-as választás után vette át a párt vezetését. Tóth környezetében az ellenzéki összefogás jövőjét féltik Mesterházytól – nyilvánosan nem mondják ki, de valójában arra utalnak ezzel, hogy szerintük Mesterházy a Fidesz embere. (Három éve még arról a Molnár Zsoltról mondták többen is a pártban ugyanezt, aki most pártigazgatóként Tóth legfontosabb szövetségese.) 

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan a parlamentben. Társelnökök lennének.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az MSZP sosem volt egy zárt rendben összetartó párt, de Tóthék most azt remélik, hogy ez lesz az utolsó nagy belháború, és ha jövő héten Mesterházy Attila elveszti a kongresszusi szavazást, akkor már nyugalom lesz.

  37:0-ra kapott ki egy német focicsapat, mert a játékosok betartották a kétméteres távolságot egy meccsen

Online szavaznak

A küldöttek szerda este tudták meg, hogy a tisztújító kongresszust online tartják meg, mert kiderült, hogy akadnak koronavírusosak a potenciális résztvevők között, illetve olyanok, akik közeli kapcsolatban voltak a megbetegedettekkel. 

Ez azt jelenti, hogy elektronikusan kell szavazni az elnökjelöltekre – a pártvezetés szerint teljesen biztonságos és titkos lesz így is a választás, de aki nem kezeli magabiztosan a netes felületeket, azoknak kicsit macerás lehet majd az eljárás. “Aki látott már ilyet, annak két perc lesz, de aki most ismerkedik majd a rendszerrel, annak húsz percig is eltarthat” – mondta a párt egyik vezetője. 

Idén egyszer már tartott online kongresszust a párt, akkor fogadták el a társelnöki rendszer bevezetését, ennek értelmében női elnököt is választanak most. Erre a posztra csak egy jelölt van, Kunhalmi Ágnes személyében. Kunhalmi egyébként …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Sugárvédelmi szolgáltatások