Egy budai iskolában az egyik alsós évfolyam 4 tanárából 3 otthon van, és arra várnak, hogy végre leteszteljék őket

Vasárnap kezdte rosszul érezni magát az a tanár, aki alsósokat oktat egy budai iskolában. Kapart a torka, láza nem volt. Felhívta az igazgatót, hogy mi a helyzet, mert ezekkel a tünetekkel nem akart gyerekek és a munkatársai közé menni. 

Miután a kormányzat részéről hetek óta azt hangoztatják, hogy a második hullámban kiemelten fontos az ország működésének biztosítása, a gazdaság működtetése, és ebben óriási nagy szerepe van annak, hogy az oktatás elinduljon, a szülők pedig dolgozni tudjanak menni, a tanár az igazgató után a mentősöket hívta. Kiváncsi volt, hogy van-e valamilyen különösebb eljárásrend, ha pegadógusként koronavírus-gyanús tüneteket észlel magán. Kiderült, hogy nincs, előbb a háziorvosát kell felhívnia.

Ez hétfőn reggel megtörtént. Elmondta, hogy nem érzi jól magát, a háziorvos visszakérdezett, hogy szerinte covidos-e. Ezt a tanár nem tudta megmondani, de jelezte, hogy így biztosan nem mehet be dolgozni. Hétfőre már a szaglása és az ízlelése is elszállt. Az orvos megkérdezte, hogy kér-e tesztet, a tanár kért. Az orvos jelezte, hogy akkor ezt intézi, 24-48 órán belül leveszik a mintát. 

Szerda délelőttig ez még nem történt meg, de közben a tantestület negyede kidőlt, szintén nem érzik jól magukat, otthon maradtak és várják, hogy jöjjenek a mentők. (Náluk a tanárok az iskolában a tantermekben és a tanáriban is hordanak maszkot.) Az alsósoknál két tanár viszi az osztályokat, egy délelőtt, egy délután. Van olyan évfolyam, ahol 4 tanárból 3 otthon van. És otthon is maradnak, amíg nem jön meg a teszt eredménye. Hogy ez mikor lesz, azt nem tudni, mert előbb a mintát kellene levenni, és utána már pár nap annak vizsgálata. Ezzel elmehet az egész hét. (Bese Ferenc soroksári polgármester hétfőn délelőtt lett beteg, kedd délutánra már megvolt a teszt eredménye.)

  A Patagonia politikai üzenet rejtett el a rövidgatyáiban: “Szavazd ki a seggfejeket!”

A lapunknak mesélő tanár szerint őket az iskolakezdésnél senki nem tesztelte, pedig óvodáknál – amik önkormányzati, és nem állami fenntartásúak – ezt megteszik. Magánúton gyorsabb lenne a tesztelés, de azt neki kellene kifizetni, a 30 ezer forintos teszt, pláne, ha egy hónapban többször is kellene végezni, nem fér bele a tanári fizetésbe. Ahogy az sem, hogy ha pozitív lesz a tesztje, de már nem érzi rosszul magát, akkor ő fizessen a negatív tesztekért, hogy hamarabb visszatérhessen a munkába, ami a kormányzat szerint most az egyik legfontosabb. 

Nem kapnak pluszpénzt azok sem, akik a kieső pedagógusok helyett többet dolgoznak. Sőt, ha két két hétig pluszmunkát végeznek, utána viszont ők esnek ki, akkor a táppénz miatt még csökken is a fizetésük.  

Az év elején nekik megküldött járványügyi szabályokról azt mondja, hogy azok betarthatatlanok. Nem lehet másfél méterre ültetni a gyerekeket, a bútorok sem lehet kitolni a folyosóra tűzvédelmi szabályok miatt. A tankerülettől az iskola kapott pár doboz gumikesztyűt és maszkot, és pár tubus fertőtlenítőt, ami szinte semmire nem elég. A szükséges eszközöket a szülők hozták. 

A pénteki kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergely minisztert, hogyan védik a pedagógusokat. Azt mondta, hogy a 65 év felettieknél indokolt a munkavégzési kötelezettséget megszüntetni, de a tanároknak kevesebb, mint 1 százaléka tartozik ebbe a korosztályba. (60 és 65 közötti ugyanakkor a tanárok 10 százaléka.)

Gulyás szerint a kockázatos csoportokba tartozókat is mentesíteni kell az oktatás alól.

Arra a …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Sugárvédelmi szolgáltatások