Ne legyen tabu a menopauza: mire vágyik a bőröm, ha elmúltam már 40 éves?

Míg a harmincas éveinkben a fáradtság nyomai, az apró mimikai ráncok és a bőrtípusunk miatt kialakult problémák zavarnak minket, amikor belenézünk reggelente a tükörbe, negyven felett már szembetűnőbb, zavaróbb jeleket veszünk észre az arcunkon. Dr. Dobozy Enikő bőrgyógyásszal arról beszélgettünk, mi történik a bőrünkkel ebben az életkorban. Hogyan ápoljuk a bőrünket a változókorban?

Mi történik bőrünkkel a változókorban?

A menstruáció elmaradása, amelynek oka a nemi hormonok mennyiségének csökkenése, a bőrben is jelentős változásokat eredményez. Az arcbőr legfelsőbb hámrétege a menopauzában elvékonyodik. A bőr megújulási képessége csökken, az új hámsejtek lassabban képződnek, és az elhalt hámsejtek lassabban válnak le a bőrfelszínen. Emiatt az elszarusodott réteg is vastagabbá válik, a bőr szürkébbnek, fakóbban tűnik. Ezzel párhuzamosan a bőr zsírtartalma is csökken, a kötőszövet vízmegkötő képessége kisebb lesz, ezért szárazabbnak fogjuk érezni a bőrünket. A mimikai ráncok, amik már fiatalabb életkorban is megjelenhetnek, állandósulnak, és mélyebbé válnak. A nyak területe különösen érintett, mivel itt kevesebb az izommunka, és a gravitáció is besegít abba, hogy a bőr idő előtt megereszkedjen. Ha nem fordítottunk kellő figyelmet az évek során a megfelelő fényvédelemre, az UV-sugarak hatására ezen a területen is károsodnak a rugalmasságért és feszességért felelős kollagén- és elasztinrostok, a bőr veszít feszességéből.

Mit tegyünk, hogy a bőrünk visszanyerje fiatalos állagát, kinézetét?

Van egy rossz hírem: visszanyerni már nem sok mindent lehet ebben az életkorban, sokkal reálisabb cél, hogy lassítsuk a romlást, és próbáljuk javítani az aktuális állapoton. Azt gondolom, a nőknek fiatal felnőttkorban már el kell kezdeniük a korunknak megfelelő bőrápolási rutin kialakítását. Ahogy haladnak előre a korban, úgy kell a bőr igényeinek megfelelően változtatni a szokásokon.

Hogyan változtassunk bőrápolási rutinunkon, amikor közelítünk a változókor felé?

A menopauzában a csökkenő hormonszintek miatt kieső funkciók pótlása a legfontosabb. Az egyik legfontosabb cél a hámsejtek megújulásának felgyorsítása. Olyan hatóanyagokra van szükség, amelyek elősegíti a megvastagodó szaruréteg leválását és a hám vízmegkötő képességének a helyreállítását. Kulcsfontosságú a kötőszöveti réteg sejtjeinek aktiválása, a kollagéntermelés serkentése, és a pigmenttermelés szabályozásának normalizálása is.

  Liam Neeson szerint Jar Jar Binks megformálója hihetetlenül vicces volt

Kezdjük az arctisztítással. Mennyire fontos ez az első lépés a bőrápolásban?

Nagyon fontos. És nemcsak az arc bőrének esetében, de a testápolásban is. Mint említtettem, ilyenkor a nők szárazabbnak, feszülőbbnek érezhetik a bőrüket, mivel a faggyúmirigyek termelése csökken. Fontos, hogy a legmegfelelőbb mosakodókészítményeket, testápolókat használjuk, nem csak a komfortérzet miatt. Az arctisztító készítmények esetében is minőségi készítményeket érdemes választani, és soha sem kihagyni ezt a lépést az arcápolási rutinból. Egy sima, egyszerű micellás víz már nem elég, a tejállagú, krémes arctisztítókkal legalább fél percig tisztítsuk át a bőrt, majd egy termálvizes készítménnyel távolítsuk el a bőrfelszínen maradt arctisztító maradványokat.

Olvastad már?

6 elementáris hiba a bőrápolási rutinodban, ami ráncossá tesz

Az aprónak tűnő mindennapos szokásaid az évek során összeadódnak. Ha ezek negatív hatással vannak a bőrödre, akkor az bizony idő előtt fog öregedni. Szépségbloggerünk, Peonilla most elárul néhány olyan bőrápolási hibát, amit mindenképpen érdemes kiküszöbölnöd.

Az elhalt hámsejtek eltávolításának legbiztosabb módja az arcradír.

Igen, de csak óvatosan a fizikai arcradírokkal! A bennük található mikroszemcsék élesek lehetnek, …read more

Source:: Marie Claire

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Sugárvédelmi szolgáltatások