Égi jelenségek 2021. január második felében

Téli csillagképek a táj felett

A rövidre szabott kora esti kiruccanások során is megfigyelhetjük a jellegzetes téli csillagképeket, erre főként a még gyenge holdfénnyel terhelt időszakban, a hó közepén érdemes időt szakítani. Már este 6 után is elég sötét van ahhoz, hogy élvezzük a csillagos ég látványát, a keleti égbolton egyre magasabbra kúszó Oriont, a felette elhelyezkedő Bikát, a mellette látható Ikreket. Ugyanekkor a nyugati ég alján még látni a lenyugvó Nagy Nyári Háromszög csillagait is. A Tejút legfényesebb, központi részét ilyenkor nem figyelhetjük ugyan meg, mivel az a horizont alatt van, ám ha kellően távol vagyunk a városi fényszennyezéstől, akkor kivehetjük a szalagja derengését az égen.
Mivel ez az év leghidegebb időszaka (átlagosan, ki tudja persze, hogy idén mit hoznak ezek a hetek), mindenképp készüljünk fel arra is, hogy a pára kifagy a fotós felszerelésünkre, és valószínűleg mi is fázni fogunk, így talán még ragyogóan tiszta égbolt esetén is könnyebben rávesszük magunkat, hogy este 8-ra hazaérjünk.

Hold és bolygók 15-én alkonyatkor

A Szaturnusz megpillantására, gyakorlatilag nincs már esély, ám a Hold és a két másik bolygó így is csinos lesz.
Forrás: Stellarium

A két óriásbolygót már alig-alig láthatjuk, a Szaturnuszt jó eséllyel nem lehet már kristálytiszta égen se megpillantani, annyira közel jár a Naphoz. A Jupitert, a fényességének köszönhetően még megkereshetjük, fél órával napnyugta után a délnyugati ég alján 3 fokos magasságban lesz, a Szaturnusz ugyanekkor már csupán 2 fokon, és sokkal halványabb a Jupiternél, így a sűrűbb, alsó légrétegek könnyen kioltják a fényét, különösen a még nagyon világos alkonyi égen.

A Merkúr láthatósága már jóval kedvezőbb, 7 fokos magasságban keressük, 1 óra 15 perccel nyugszik a Nap után, így jól megfigyelhető már. A Hold 15 fokos magasságban jár ekkor, 7 százalékos megvilágításával igen könnyen észrevehető; 2,5 órával a Nap után nyugszik csak le, sokáig élvezhető tehát a látványa.

  Kiskirály

A tavaszi állatövi fény ferde kúpját a nyugati-délnyugati égen kereshetjük már januárban is.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Ha holdnyugtáig a szabadban maradunk, és fényszennytől mentes a nyugati égboltunk, érdemes még picit várni, ugyanis már felderenghet a tavaszi állatövi fény is. Sajnos a későbbi napokon a növekvő holdfény miatt erre nem lesz esélyünk.

 

Figyeljük meg a Merkúrt az alkonyi égen!

Az alkonypírban jól látható a látóhatár közelében a Merkúr fénypontja.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Naprendszerünk legbelső bolygóját ebben a hónapban az alkonyi időszakban kereshetjük alacsonyan a délnyugati égen, legjobb láthatóságát 24-én éri el, ezen az alkonyon 1 óra 40 perccel a Napot követve nyugszik csak le, így, bár nem lesz teljesen sötét az ég alja, ahhoz azonban eléggé sötét lesz, hogy könnyen észrevegyük a bolygót. Gyakorlatilag a hónap második felében végig jól megfigyelhető a Merkúr, így, ha az időjárás engedi, és jó rálátást találunk a nyugati-délnyugati horizontra, vessünk rá egy pillantást!

 

Egy időre lassan elfogynak a bolygók

Belső szomszédunk, a Vénusz is egyre közelebb kerül a Naphoz, így már csak pár napig van esélyünk a hajnali égen megpillantani. A hónap közepén még egy órával kel a Nap előtt, így, tiszta hajnalokon még kereshetjük, de …read more

Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)

BÚÉK 2021! - Boldog Új Évet Kívánunk!