Vulkánok az űrből

Hova lett a Fudzsi hósapkája?

2021. január 13-án lett a nap képe a Fudzsi ikonikus csúcsa – idén télen a szintén ikonikus hóborítása nélkül (lásd: nyitóképünkön). A hegyet általában decemberben befedi a hótakaró, és heteken át fehéren ragyog a táj felett. 2020 decemberében azonban, amellett, hogy az átlagnál melegebb is volt, a szokásos csapadékmennyiség mindössze 10 százaléka érkezett a hegy környékére, így csupán részlegesen tudta a hó befedni, s e hótakaró javát is elhordta a szél.

Összevetésként a Fudzsi egy havas esztendőben, 2013-ban.
Forrás: NASA Earth Observatory

A hegyről a Landsat 8 készítette a felvételeket. Amellett, hogy a hegy hótakarójára elsősorban a helyi időjárás van hatással, fontos megjegyezni, hogy egy vizsgálat szerint a csúcsrégiót érintő 2 Celsius-fokos felmelegedés miatt a Fudzsi oldalán az erdőhatár ma már 30 méterrel magasabban van, mint 4 évtizede.

 

Vulkáni sziget a felhők fogságában

Az Alaid nevű vulkánt hordozó Atlaszov-sziget
Forrás: NASA Earth Observatory

A Nemzetközi Űrállomásról készült fotón, amely 2021. január 10-én lett a nap képe, a Kamcsatka déli vége közelében, az Ohotszki-tengeren lévő vulkáni szigetet, az Alaid nevű vulkánt magában foglaló Atlaszov-szigetet figyelhetjük meg, amint kibukkan a tengert borító felhőtakaróból. E sziget a Kamcsatkától Japánig húzódó vulkáni szigetív része, amelynek léte a csendes-óceáni kőzetlemez alábukásának köszönhető.
Az Alaid egy aktív rétegvulkán, az elmúlt évtizedben több alkalommal is megfigyeltek gyenge hamuszórást, gázkibocsátást. Jelentősebb, látványosabb kitörésekre korábban került sor a szigeten, az 1972-es kitörés nyomait ma is viseli, ezt a felvételen a szürkés színben látszó, növényzettől mentes hegyoldal jelzi.
Érdemes egy pillantást a felhőzetre is vetni: a sziget mellett (a fotón alatta) a felhőzet örvénylése is megfigyelhető. Ha a látómezőbe nagyobb terület is belefért volna, akkor egy egész sorozatban nyúlnának el ezek az örvények, amelyek a sziget jelentette akadály miatt alakulnak ki. A Kármán Tódor után elnevezett Kármán-féle örvénysorokat gyakran megfigyelhetjük a tengerből kiemelkedő, hegyes, vulkáni szigetek közelében. A tengerekre jellemző alacsony- és középmagas szintű rétegfelhőzeten

  Figyelő Madár

 

Visszatért a Kīlauea lávatava

Az ovális lávató nyugati végén látható az a pont, ahonnan jelenleg is áramlik a láva és a gáz.
Forrás: NASA Earth Observatory

A Hawaii-n lévő Kīlauea 2020 decemberében kezdett újabb aktivitásba, abban a kráterben, amely a 2018-as kitörése során elveszítette az azt hosszú ideje kitöltő lávatavat. A friss kitörésben a Halema‘uma‘u kráter oldalában több ponton is áramlott a bazaltláva, eleinte látványos, fortyogó lávaszökőkutak formájában, majd, amint a felgyülemlő láva kezdte feltölteni a hatalmas mélyedést, a „látványos” jelzőt egyre inkább maga a lávató érdemelte meg.

Infravörös (hőérzékelős) felvétel a szigetekről, ezen is jól látszik a sziget méretéhez képest egyébként aprócska lávató világos foltja. A tengeren, a sziget közvetlen közelében a Hold fénye csillan meg.
Forrás: NASA Earth Observatory

A Terra műhold hamisszínes felvételén, amely 2021. január 9-én lett a nap képe, láthatjuk azt a pontot, amelyből a kőzetolvadék ma is áramlik a lávatóba, itt kis gázpamacs is felfedezhető, illetve láthatjuk a kráter belső régióját kitölteni igyekvő ovális lávatavat is. Január 6-ig kb. 27 millió köbméter kőzetolvadék áramlott a lávatóba. A Suomi NPP műholdról infravörös tartományú éjszakai felvételt készítettek …read more

Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)

BÚÉK 2021! - Boldog Új Évet Kívánunk!