A hómezők vándorai

 

Nemrég, a tavaszias enyhülésben bizonytalanul ugyan, de elő-elődugták fejüket az avar vöröslő levelei között a legbátrabb hóvirágok és hunyorok, ám mostanra gondosan betakargatta őket havával a visszatérő tél. Varázsvilággá válik ilyentájt a völgy, ám a rovarokért lelkesedő természetfotósok egyik szeme sír, hiszen a hat-, nyolc- és soklábúak világa mélyen szunnyad. Legalábbis a jelentős részük, és csupán az igazán kemény téli napokon. Ha azonban egy enyhébb januári vagy februári napon indulunk útnak, még az egybefüggő hómezőn is lépten-nyomon ízeltlábúkba botolhatunk!

Enyhe téli reggel virradt a városra, köd kúszott a szürke panelrengeteg közé, s halkan szemerkélni kezdett az eső. Útnak indultam hát, hogy felkutassam a Bükkös-patak völgyének rejtett, fagyálló kincseit. Ahogy egyre beljebb és beljebb haladtam a Pilisbe, a ködfátyol ritkulni kezdett, s a hótakaró mind vastagabbá vált. Az esőcseppek különleges formákat alkottak a hó felszínén, s a barátságtalan idő dacára az erdei út menti sziklák hósapkáinak jéggyöngyei között alig 1-2 milliméteres lények tömege indult útnak a melengető mohapárnák közül.

Viszonylag nagy termetű, majd 3 mm-es ugróvillás (Entomobrya dorsalis) sétál az olvadó havon.
Forrás: Ujvári Zsolt

Aprócska szőrös, pikkelyes, rendkívül változatos színű és formájú, rovarszerű állatok, ugróvillások (Collembola), az erdő takarítói, amelyek némi szerves törmelék reményében indultak útnak a kietlen sivatagnak tűnő fehérségben. Közeledtemre óriási ugrásokkal szökkentek odébb, hogy egy-egy esőcsepp vájta lyukban leljenek menedéket, majd alpinistákat megszégyenítő ügyességgel hágtak újra a jégcsúcsokra, hogy folytassák portyájukat.

Különleges mintájú, apró ugróvillás (Entomobrya cf. multifasciata) a hófelszín változatos kristályai között.
Forrás: Ujvári Zsolt
Ezek a törékeny testű lények – akár az ízeltlábúak nagy többsége – nem fagytűrők, hanem igyekeznek elkerülni a fagyást. A szöveteik között, illetve sejtjeikben történő jégkristályképződés okozta roncsolás ugyanis halálos veszedelem számukra. Mégis, egyes ugróvillások jóval fagypont alatt is aktívak, s látszólag akkor is igen-igen mozgékonyak, amikor az én vörös ujjam már lüktetve követelik, hogy visszabújhassanak a kesztyűbe.

Hosszúcsápú ugróvillás faj (Entomobryomorpha) keres menedéket a hó alatt.
Forrás: Ujvári Zsolt

E lények különleges módon vészelik át a hideg időt: oly módon hűlnek fagypont alá, hogy a testükben lévő folyadék nem fagy meg. Ezt a túlhűtött állapotot pedig egy egyszerű böjt árán képesek fenntartani. Csupán enyhüléskor táplálkoznak, mert a belükben felhalmozódó táplálékszemcsék mindegyike egy-egy kristálygóc. Ha pedig jóllakottan éri őket a fagy, akkor halálos jégtűk sora indul növekedésnek testükben, amely végzetes számukra. Ha azonban az újabb hidegek beköszönte előtt képesek megválni minden ilyen szemcsétől, akkor bizony akár -20oC-os hőmérsékleten is kóborolhatnak az erdőben. A …read more

Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)

Check Out a Gyermekekért program - Hotel Azúr Siófok

Az SOS Gyermekfalvak és a Hotel Azúr közös programja, melynek keretében Vendégeink segítségével 2.180.000 Ft-ot sikerült összegyűjteni. Így közösen varázsolhatjuk szebbé a gyermekek karácsonyát.

BÚÉK 2021! - Boldog Új Évet Kívánunk!

  A nap képe: Téli látomás