8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból (X)

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett pénzét. Mert lehet mindössze párszáz forint egy bankszámla számlavezetési díja, kerülhet egy SMS üzenet csak 30 forintba, a sok kicsi kiadás végül nagyra hízhat. És akkor nem beszéltünk arról, hogy sokan hiszik azt, ingyenesen vesznek fel készpénzt, közben meg fizetnek, csak nem nézik meg a havi számlakivonatot, amiből ez kiderülhetne. Éppen ezért a Bankmonitor.hu szakértői összegyűjtöttek nyolc tanácsot, amelyek megfogadásával bárki radikálisan lefaraghatja a banki költségeit, sőt, akár ingyenes megoldást is találhat magának.

1.      Óvatosan a készpénzfelvétellel

Hiába lehet havonta két alkalommal összesen 150 ezer forintot ingyenesen felvenni bármely bank bankjegykiadó automatájából, sokan éves szinten több tízezer forintot fizetnek ki ezért. Az egyik gyakori oka ennek az, hogy nincsenek tisztában azzal, személyenként csak egy bankszámlára jár az ingyenesség, ráadásul a tulajdonosnak nyilatkoznia is kell arról, hogy melyik számlájánál szeretne élni a lehetőséggel. Ha pedig nincs nyilatkozat, akkor nincs ingyenes készpénzfelvétel sem.

Az is gyakori, hogy bár megigényelte valaki az ingyenességet, ám amikor nyitott egy új számlát a meglévő mellé, akkor nem kérte át azt arra. Ilyenkor fordul elő az a helyzet, hogy az ügyfél fizet a készpénzfelvételért, mert a kedvezmény nem arra a bankszámlájára szól, amit aktívan használ.

A Bankmonitor szakértői gyakran találkoznak azzal is, hogy egy bankszámlának több tulajdonosa van, és hiába nyilatkoznak mindannyian úgy, hogy kérik rá az ingyenességet, kizárólag egyikük élhet a lehetőséggel. Ha a számlához több társkártya is tartozik, akkor pedig ezek tulajdonosaira összességében vonatkozik a 150 ezer forintos limit és a két tranzakció lehetősége.

  Russell: Ha 320-szal ütközöl, megáll a szíved egy pillanatra

Fontos az is, hogy a hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem érvényes az ingyenesség. Ugyanis a hitelkártyák mögött – ellenben a betéti kártyákkal – nincs fizetési-, csak technikai számla, a jogszabály pedig kifejezetten a fizetési számlákhoz köti a lehetőséget. (Mondjuk hitelkártyával készpénzt felvenni egyébként is komoly költséggel jár, így semmiképp nem javallott!)

Hogy mekkora felesleges kiadást jelenthet a dolog? A Bankmonitor bankszámla kalkulátor adatai alapján saját banki ATM-ből készpénzt felvenni alkalmanként minimum 100-800 forint költséget jelent, míg más bank készülékeinél 400-1000 forint között van az alapdíj. A költség felső határa azonban a felvett összegtől is függ, annak 1-1,5%-át kell átlagosan kifizetni.

2.      Felejtsük el az SMS-értesítéseket!

Alapvető elvárás, hogy naprakészen tudjuk, éppen mekkora összeg van a bankszámlánkon, illetve azonnal értesüljünk arról, ha valaki esetleg illetéktelenül emelne le pénzt róla. Éppen ezért vezették be a bankok anno az SMS-értesítés szolgáltatást, amikor a számlatulajdonos rövid szöveges üzenetet kap a számlamozgásokról, a kártyás vásárlásokról vagy éppen a készpénzfelvételekről. A dolog természetesen finomhangolható, így beállítható, hogy például csak meghatározott összeghatár feletti tranzakciókról jöjjön üzenet.

Igen ám, de az SMS-értesítéseknek díja van, ami a bankok többségénél darabonként 20-30 forint. Ez elsőre nem tűnik tragikusnak, ám ha valaki rákapott a kártyás fizetés ízére, és havonta akár 100 alkalommal fizet készpénz nélkül, akkor ez éves szinten már 24-36 ezer forint kiadást is jelenthet!

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyes bankok havi átalánydíjat számolnak fel az SMS értesítés szolgáltatásért, és bár az 500 Ft körüli átalánydíj sok üzenet …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)