Az ügyészség szerint Kósa nem mondott igazat Pegasus-ügyben – de mit jelent ez valójában?

„Kósa Lajos országgyűlési képviselő nyilatkozatában konkrét adatnak az tekinthető, hogy igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak.”

Ezt válaszolta az ügyészség Tényi István feljelentésére. Tényi azután tett feljelentést, hogy Kósa Lajos novemberben a honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után újságírói kérdésre megerősítette, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a kiberfegyvert. Ez felvetette a kérdést: nem sértett-e ezzel államtitkot Kósa?

Az ügyészség szerint a válasz nem, mert nem mondott igazat.

Válaszukban az is szerepel:„Az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert.”

Kósa nyilatkozata azért volt fontos, mert ő volt az első kormánypárti politikus, aki megerősítette a beszerzést. Ha a nyilatkozatról az derül ki, hogy nem igaz, az fontos pontja lenne az ügynek.

De pontosan mi nem igaz benne?

Vadai: Elnök úr rosszul tudja

A DK-s Vadai Ágnes, aki szintén jelen volt akkor a bizottsági ülésen, már a Kósa nyilatkozat másnapján arról beszélt:

„Az elnök úr azt mondta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert. A Belügyminisztérium, ott volt a tévedés, ez a zárt bizottsági ülésen nem így hangzott el”. Azt nem mondhatta el, hogy ki volt a beszerző, de Vadai azt egyértelműen kimondta, hogy nem a belügy.

Stummer: Nem a belügy, de az állam igen

Stummer János, az üggyel szintén foglalkozó nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke ezekben a napokban ugyanakkor arról beszélt: meg tudja erősíteni, amit Kósa mond, mert látta a szerződést, amikor a bizottság kihelyezett ülést tartott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál. Majd amikor nyilatkozatát Vadaiéval vetették össze, azt mondta: nem az a fontos, hogy pontosan melyik állami szervezet szerezte be, hanem az, hogy a magyar állam beszerezte.

  Egy holland férfi megfenyegette és késsel megsebesítette a menyasszonyát Békéscsabán

A csütörtöki ügyészségi levél után megkérdeztük Stummert, aki azt mondta:

valóban nem a Belügyminisztérium a beszerző, de ez nem változtat azon, hogy a magyar állam igen.

A két érintett bizottság ellenzéki tagjainak nyilatkozatai szerint tehát az ügyészség ezzel nem a történet lényegi részét cáfolta, vagyis azt, hogy a magyar állam beszerezte volna a Pegasust. Kósa Lajos számára viszont fontos lehet, hogy a nem pontos nyilatkozatának köszönhetően nem sértett államtitkot.

A fideszes politikus így annak örülhet, hogy az ügyészség mondta ki: nem mondott igazat.

A Magyar Jeti videója a Pegasus-ügyről:

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!