Egy neandervölgyi gyermek tejfogát vizsgálták

Patrick Mahoney, a Queen Mary University of London munkatársa és kollégái új tanulmányukban egy neandervölgyi tejfogát elemzik – írja a Phys.org. Az eredmények alapján ősi rokonunknál az első fogak a hamarabb jelentek meg, illetve gyorsabban fejlődtek, mint nálunk.

A modern embereknél a tejfogak jellemzően 7-10 hónapos korban kezdenek el kibújni az ínyből, és nagyjából hat éven át maradnak meg, mielőtt a maradandó fogak átveszik a helyüket. Korábbi vizsgálatok alapján a tejfogak zománcán olyan vonalak vannak, amelyek azt jelzik, hogy az anyag mikor keletkezett. Azt is tudni, hogy a zománc napi ciklusban nő, ami szintén csíkokat eredményez. Ezen vonalak révén jól rekonstruálható a fogak növekedése.

A szakértők a fenti ismereteket felhasználva egy neandervölgyi tejfogát tanulmányozták.

A gyermek nagyjából 120 ezer éve élt a mai horvátországi Korpona közelében.

Halamka / Getty Images Illusztráció.

Az eredmények alapján a tejfog 4-7 hónapos korban bukkanthatott elő. Úgy tűnik tehát, hogy ősi rokonunknál a tejfogak fiatalabb korban jelentek meg, mint a modern embereknél, ami azt sugallja, hogy a neandervölgyi gyermekek előbb kezdtek el szilárd táplálékokat fogyasztani. A kutatók adataikat egy másik neandervölgyi három fogának elemzésével igazolták.

The post Egy neandervölgyi gyermek tejfogát vizsgálták first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!

  Búcsút intett a milliós fizetésnek: ezért lett csúcsvezetőből kézműves a vidéki sajtmester