Látványosan nőtt a vírustagadó magyarok száma, a kormánypropaganda viszont kifulladni látszik

Tíz magyarból hat ellenzi a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését, ráadásul ebben politikai megosztottság sincs – derül ki a Lélekben a járványon túl – A magyar társadalom a koronavírus-járvány negyedik hullámában címet viselő kutatásból, amelyet a Policy Solutions készített a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával. A kormánypárti megkérdezettek körében 44 százalék volt azok aránya, akik beállnának a kötelező Covid-oltás mögé, 52 százalékuk viszont nem. Az ellenzéki összefogásra szavazók még elutasítóbbak – 59 százalékuk nem ért egyet az ötlettel, és mindössze 37 százaléknak tetszik –, a legkisebb támogatottsága pedig a pártnélküliek körében van az oltási kötelezettségnek: 80 százalék ellenzi a felvetést.

A Bíró-Nagy András és Szászi Áron által készített elemzés szerint a kötelező oltást jobbára még azok sem támogatják, akik be vannak oltva (náluk 51 százalékos elutasítottság), az oltatlanok körében pedig nagyon masszív az ellentábor (89 százalék). Árnyalja a képet, hogy az oltatlanok 47 százaléka azzal egyetért, hogy a munkáltató előírhassa a kötelező oltást, nagyjából ugyanennyien vannak azok is (48 százalék), akik ezt sem akarják.

A magyarok többsége ráadásul nemcsak a kötelező oltást ellenzi, de az oltásösztönző akciókat sem pártolja. Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a szlovák vakcinalottóhoz hasonló kezdeményezés bevezetését, a megkérdezettek 62 százaléka nemmel válaszolt, és csak 30 százalék mondott igent. Az oltatlanok körében pedig csupán 13 százalék látja ezt jó ötletnek.

Ráadásul a beoltott válaszadóknak mindössze a 32 százaléka mondta azt, hogy fel akarja venni az emlékeztető harmadik oltást,

54 százalék nem tervezte ezt. A legnagyobb arányban a 30 év alattiak felelték azt, hogy nem kérnek újabb vakcinát (68 százalék). Kérdés, hogy a most zajló oltási akcióhét és a látványosan romló járványügyi mutatók mennyit változtattak a szeptemberben mért, igen csekély hajlandóságon.

Tavasszal még nem bántuk a maszkhasználatot, most már igen

A Policy Solutions tavasszal már feltette azt a kérdést, hogy az emberek mennyire támogatnák a kötelező higiéniai intézkedések újbóli elrendelését a világjárvány után, például influenzaszezonban, és akkor – vagyis a harmadik hullám elején – még többségében voltak azok, akik helyeselték volna ilyen esetben például a maszkviselési kötelezettséget. Szeptemberre márciushoz képest tíz százalékponttal csökkent azok aránya, akik kötelezővé tennék az üzletekben a kézfertőtlenítő pontok kihelyezését, és kisebbségbe kerültek azok is, akik járványidőben előírnák a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy ugyan a magyarok nagyjából fele belátja a kézfertőtlenítés és maszkviselés hasznosságát, de csökkent azok száma, akik szerint időszakosan kötelezővé kellene tenni ezeket az intézkedéseket. Valószínűleg ez részben annak tulajdonítható, hogy az emberek belefáradtak a folyamatos „készenléti állapotba”, és maguk mögött akarják hagyni a járvány „élményét”, így akár annak tanulságait is, részben pedig annak, hogy a tömeges oltási kampány után megnőtt az emberek biztonságérzete.

Vannak, akik a karantén alatt elszoktak az emberektől

Miközben a megkérdezettek 28 százaléka érzi úgy, segítségre lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a járvány alatt átélt időszak lelki nehézségeit, 29 százaléka pedig a hosszú elzártság után feszeng a nagyobb társaságban,

a válaszadók 73 százaléka azt állította, hogy többé-kevésbé zökkenőmentesen tudott visszatérni a régi idők hétköznapjaiba.

Kimagaslóan magas Budapesten azoknak az aránya, akik elszoktak …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!

  „Ne legyen útban a roller, ne legyen balesetveszélyes!”