Órákig volt csak a svédek első női kormányfője Magdalena Andersson

Magdalena Andersson, a Szociáldemokrata Párt elnöke néhány órára Svédország első női miniszterelnöke volt. Megválasztása után órákkal lemondott, mert a Zöld Párt kilépett a koalícióból, miután megbukott a kormány költségvetési tervezete.

Egy koalíciós kormánynak le kell mondania akkor, ha egy párt úgy dönt, hogy távozik

– idézte az MTI. Magdalena Andersson hozzátette, nem akar olyan kormányt vezetni, amelynek megkérdőjeleződhető a legitimitása.

A szociáldemokrata politikus ugyanakkor jelezte Andreas Norlén házelnöknek, továbbra is érdekelt egy egypárti, szociáldemokrata kormány vezetésében. Mint mondta:

újra kell próbálkozni.

A Zöldek azért hagyták ott a koalíciót, mert a parlament az ellenzék által benyújtott alternatív költségvetési tervezetet fogadta el. A párt szóvivője, Per Bolund a Svéd Demokratákra (SD) utalva jelezte, még soha nem fordult elő, hogy a parlament olyan költségvetési tervezetet fogadott el, amely tárgyalásában radikális jobboldali párt is részt vett.

Magdalena Andersson november közepén kapott kormányalakítási megbízást. Az előző, szintén szociáldemokrata miniszterelnök, Stefan Löfven hétéves kormányzás után, augusztusban jelentette be, hogy novemberben lemond kormányfői és pártelnöki tisztéről. .
Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.

The post Órákig volt csak a svédek első női kormányfője Magdalena Andersson first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!

  Ősellenségként mutatkoztak választóik előtt, most összefogott a jobb- és baloldal Romániában