Facebook mindenhol van, gyűlöletbeszéd elleni harc csak nyugaton

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója októberben jelentette be, hogy a cég új néven folytatja tevékenységét. A vállalat a Metával új szintre emelné a virtuális jelenlétet: egy internethez mérhető kiterjedtségű teret hoznának létre, ahol a felhasználók egy virtuális és kiterjesztett valóságban ingázhatnak a szórakozás, a munka és az oktatás világa között.

A Facebook történetének legfontosabb bejelentésével párhuzamosan a cég legnagyobb botránya is napvilágra került. Frances Haugen, a Facebook volt termékmenedzsere és adattudósa 2021 májusában elhagyta a céget, és több ezer belső dokumentumot vitt magával, majd letette őket az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet asztalára, azonnali fellépést sürgetve a közösségi oldallal szemben.

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint a Facebook számos ügyben tisztában volt működésének káros következményeivel.

Ezek a dokumentumok képezik a Facebook-iratok (Facebook Papers) alapját, amiket egy konzorciumi megállapodás értelmében tizenhét jelentős amerikai sajtóorgánum tár a nyilvánosság elé.

Samuel Corum/Getty Images

Az iratok alapján a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság trösztellenes jogszabályok megsértése miatt pert indíthat a cég ellen, de fény derült arra is, hogy az Apple azzal fenyegette meg a Facebookot, hogy eltávolítja az alkalmazásait az AppStore-ból, amiért az semmit sem tesz a platformon zajló nyílt emberkereskedelem ellen, valamint egy belső kutatás alapján a cég annak tudatában folytatta működését, hogy a Facebook tulajdonában levő Instagram használata minden harmadik amerikai tinédzser testképére negatív hatással van.

A Facebookot az adatbiztonság mellett a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció terjedése miatt éri a legtöbb kritika.

Arról azonban kevés szó esik, hogy a félrevezető vagy egyenesen erőszakra buzdító tartalmakat mennyire egyenlőtlenül moderálják a különböző nyelvterületeken.

A bolygó virtuális agorája

A vállalat 2015-ben elindította a Free Basics programját, ami a fejlődő országok digitális felzárkóztatását tűzte célul. A program egy zárt mobilapplikáción keresztül online szolgáltatásokhoz biztosít ingyenes hozzáférést, például időjárás-előrejelzéshez, álláshirdetésekhez és a Wikipédiához, és már 63 országban működik Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Több tanulmány megerősítette, hogy a Free Basics valójában csak kis szolgáltatáskészlethez biztosít hozzáférést, és a Facebook alkalmazását priorizálja, aktívan buzdítva a felhasználókat arra, hogy regisztráljanak a közösségi oldalra. A program keretében milliók csatlakoztak először az internethez, és számukra az online jelenlét a Facebook-használattal lett egyenlő.

  Rakétatámadás érte a bagdadi nemzetközi repülőteret

Tavalyi adatok szerint a Facebook közel kétmilliárd napi látogatójának 72 százaléka érkezik Észak-Amerikán és Európán kívülről. A Facebook néhány év alatt a fejlődő országok elsődleges kommunikációs csatornájává vált, a cég mégsem tartotta elég fontosnak, hogy megőrizze a kontrollt a platformon megjelenő tartalmak fölött.

A The Verge-höz eljuttatott dokumentumok szerint a Facebook különböző kategóriákba sorolja az országokat, hogy világszerte, a közelgő választások előtt védelmet biztosítson az álhírek cirkulálásával szemben. Egyúttal azt is meghatározzák, melyik területek nem kapnak extra forrásokat.

Palágyi Barbara / 24.hu

A cég nem biztosít ellenőrzést az alacsony kategóriákba sorolt országoknak – amelyek közé harminc kivételével a bolygó összes állama tartozik …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!