Kelta aranyra bukkant egy amatőr régész

 

Egy önkéntes régész kelta érméket fedezett fel a németországi Brandenburg területén – számol be a Live Science. Manja Schüle tartományi kulturális miniszter 2021. decemberi bejelentése alapján a 41 aranypénzt több mint 2 ezer éve verték, ez az első kelta aranykincs, amelyet Brandenburgban találtak.

Az érmék hajlítottak, ez a tulajdonság ihlette a német Regenbogenschüsselchen (szivárványtál) kifejezést. Marjanko Pilekić, a Gothai Friedenstein Alapítvány numizmatikusa szerint a népszerű hiedelem alapján az ilyen érméket ott lehetett megtalálni, ahol a szivárvány eléri a talajt. Egy másik történet szerint a „szivárványtál” az égből hullik, és szerencsét hozott. Pilekić úgy véli, az efféle mendemondák a parasztoktól származhatnak, akik esők után viszonylag gyakran bukkantak érmékre földjeiken.

A pénzeket Wolfgang Herkt, a Brandenburgi Tartományi Örökségvédelmi és Régészeti Múzeum (BLDAM) önkéntese fedezte fel Baitz falu közelében még 2017-ben. A férfi az érintett birtok tulajdonosának engedélyével kutatott. Az amatőr régész 11 érmét talált, majd értesítette a BLDAM-et, amelynek munkatársai összesen 41 darab kincset találtak.

Pilekić arra jutott, hogy a pénzek az időszámítás előtti 125 és 30 közötti időszakból származnak. A periódusban a kelta La Tène-kultúra volt jelen Anglia, Franciaország, Belgium, Svájc, Ausztria, Dél-Németország és Csehország területén, a kelták ugyanakkor nem voltak jelen a mai Brandenburg régiójában. Ez azt sugallja, hogy kereskedelem révén juthattak el az érmék megtalálásuk helyére. Mivel a pénzek hasonlók, feltételezhető, hogy egyszerre rejtették el őket.

The post Kelta aranyra bukkant egy amatőr régész first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!

  Mégsem a hús tett emberré minket?