Nyolc Fortepan-rejtvényt már megfejtettek az olvasóink, de a részmegoldások is nagyon értékesek

Cikkünk nyitóképe sokakban ébresztett kellemes gyerekkori strandolásról emlékeket, de emiatt a legtöbb helytelennek bizonyult tippet is erre a képre kaptuk. A tippzuhatag egyébként még a Fortepan megfejtések fórumon indult 2013-ban Ajkával, de volt, aki a tiszakécskei Kerekdombi strandot, a pestlőrinci Szarvas csárda téren lévő Május 1. strand nagymedencéjét vélte felismerni a képen, de kaptunk tippet a szentendrei papszigeti strandra, az albertfalvai strandra, a Kondorosi úti uszoda helyén működött Kábel strandra, az abonyi termálfürdő nagymedencéjére, de Monorierdő, Leányfalu és Pünkösdfürdő neve is felmerült.

Kapcsolódó
Kitalálja, hol járunk? Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk

Retró strandtól titokzatos, pusztában álló üvegtégla épületig: az olvasók segítségét kéri a Fortepan a frissen felkerült fotók azonosításához.

De aztán végül beesett a helyes megfejtés is, mégpedig Sánta Orsolya olvasónktól, aki gyerekként nagymamájával és nagynénjével járt többször a gyulai várfürdőben. Rálelt egy másik fotóra, ami kicsit korábban és más szögből, de ugyanezt a medencét ábrázolja.

Gyula Anno

A Fortepan megfejtések fórumon [pszeudocsííz] is megerősítette a helyes megfejtést, méghozzá személyes emlékképekkel fűszerezve:

„A képet láttam meg először a telefonomon, és még mielőtt jobban szemügyre vehettem volna, élénken éreztem a jellegzetes illatot – a víz illatát – és hallottam a zsibongást. »Emlékbetörés« jó értelemben! A gyulai gyógyvíz sok ásványi anyagot tartalmaz, és az oldott huminsavaktól sárga színű és jellegzetes szagú. Sokak szerint büdös, számunkra, akik ott nőttünk fel, csodálatos nyári gyermekkorillat. A fák között átderengő sárga fal az Almásy-kastély épülete, állami gondozottak nevelőintézeteként hasznosították évtizedeken át. A kor jellegzetes beton virágtartóiban és az utak mentén egész szezonban ápolt, ízléses összeállítások voltak, gyakori kombináció volt a petúnia, szalvia és vaníliavirág (csodás illattal). Óriási örömöt okozott ez a kép! Köszönöm, és kíváncsian várom a többi észrevételt!”

A megfejtést sikerült igazolnia [damusz]-nak a fentrol.hu archív légi felvételei alapján, amit ezúton is köszönünk.

  Kiborultak a tanári szakszervezetek az EMMI időhúzásán

 

Fortepan / Makovecz Benjamin 1980-as évek eleje.

Végre sikerült találnunk valakit, aki közelebbi viszonyban állt ezzel az igen izgalmas alakú fával. Dabrónakiné Anikó olvasónk a levelében azt írta: „A fotón látható fa a Budapest, VI. kerület, Eötvös utca 21. számú ház udvarán található. A FŐKÉTÜSZ Kft. központi irodái ebben a házban működtek évtizedeken át. Én ott dolgoztam és az iroda ablakából ezt a fát csodáltuk évszakról évszakra.”

 

Fortepan / FŐFOTÓ …read more

Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!