Vonzóbbá teszi az embert az orvosi arcmaszk

A Cardiff Egyetem kutatói kimutatták: mind a nők, mind a férfiak vonzóbbnak tűnnek az arcmaszkokban, főleg azokban, amelyek kitakarják az arcuk nagy részét – elemzi a kutatást a The Guardian. Érdekes, hogy az eredmények azt mutatták:

a legvonzóbbnak az eldobható orvosi maszkokban látják az emberek a másikat.

Dr Michael Lewis, a Cardiff Egyetem kutatója elmondta: a járvány előtt az arcmaszkot viselő embereket kevésbé ítéltük meg vonzónak, mivel az arc ilyen módú eltakarását a betegségekkel azonosítottuk. A szakértők kíváncsiak voltak, hogy mindez változott-e a világjárvány alatt, amikor gyakorlatilag mindenhol találkozunk a védelmi szerepet nyújtó arcmaszkokkal. Lewis szerint azért az eldobható orvosi maszkokban látjuk a leginkább vonzónak a társainkat, mert most már a biztonsággal, az orvosi ellátással azonosítjuk őket – természetesen csak tudat alatt, nem tudatosan.

Iryna Veklich / Getty Images

A kutatás első fele 2021 februárjában készült, ekkor 43 nőt kértek meg arra, hogy értékeljék 1-től 10-ig terjedő skálán a maszk nélküli, sima szövetmaszkot, kék orvosi arcmaszkot viselő, illetve az egyébként maszkkal eltakart arcterületet egyszerű fekete könyvvel kitakaró férfiakat. A résztvevők elmondták, hogy a textilmaszkot viselők sokkal vonzóbbak voltak, mint azok, akiknek nem volt maszkjuk, vagy akiknek az arcát részben eltakarta a könyv. De a sebészeti maszk – ami csak egy normál, eldobható fajta volt – még szebbé tette viselőjét. Az eredményeket a szakértők a Cognitive Research: Principles and Implications szakfolyóiratban jelentették meg.

A kutatás második felét még nem publikálták szaklapban, ebben a nemi elosztottságot megfordították. Lewis szerint nagyjából hasonló eredmények születtek.

A szakértő azt mondta, hogy a jelenség összefügg az evolúciós pszichológiával és azzal, hogy mi alapján választjuk ki a partnereinket. A betegség és a betegségre utaló jelek nagy szerepet játszhatnak a párválasztásban – korábban ezek nagy hátrányt jelentettek. Most már olyan elmozdulást figyelhetünk meg, hogy az arcmaszkok többé nem betegségjelzőként működnek.

The post Vonzóbbá teszi az embert az orvosi arcmaszk first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!

  Pálfi György: Feketelistán vagyok