„Az Elf Bar azt teszi függővé, aki korábban nem dohányzott”

„Az Elf Barról nem tudunk igazából semmit. Színes, szagos nikotintermék, de nincsenek ellenőrzött vizsgálataink arról, hogy mennyi a nikotintartalma, hogy milyen az ízesítő – és az egyéb anyag tartalma. (…) Pont azoknak szól a kinézete, a trendisége, az ízvilága alapján, akik eddig nem voltak függők, nem használtak nikotinterméket. Innentől kezdve egyértelműen »ki kell rakni a stop jelet»” – mondta Schedel Emil, kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke a hvg.hu-nak.

Szerinte az Elf Bar pont azokat az ízvilágokat használja, „amikről az e-cigarettákkal kapcsolatos kutatások során már bebizonyosodtak, hogy nem a leszokásban segítenek, hanem új belépőket hoznak”.

Schedel azt mondja, az Elf Bar egy olyan termék, „amit egy klasszikus dohányos nem fog használni, de használni fog az, aki soha nem dohányzott. Nikotinfüggővé tesszük vele a használóit”. Az Elf Barról csak annyit tudni, hogy „függőséget okozó anyagot viszünk be vele a szervezetünkbe”, és általában 12-16 évesek használják, akiknek „a kezében nem akarunk dohányterméket látni”. Szerinte épp emiatt „nem védhető a termék”.

Zacher Gábor nemrég azt mondta, az Elf Bar gyakorlatilag „egy új járvány”, és ahogy Horváth Bence is írja a cikkében, a színes e-cigik pár hónap alatt elképesztő tempóban terjedtek el a magyar diákok körében, miközben Elf Bart hivatalosan nem is lehetne kapni Magyarországon. A NAV június közepén jelentette be, hogy átfogó akciót indít az Elf Bar árusítói ellen.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!