Elbaltázta a MÁV az áramvásárlást, inkább kikerülik a vonatok Magyarországot

Olyan drága lett a pályahasználati díj a MÁV vonalain a villamos energia drágulása miatt, hogy a szállítók inkább elkerülik Magyarországot, még ha sokkal rövidebb lenne az út. Így például Szerbiából Szlovákiába sokkal olcsóbb Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián körbevinni, mint átvágni vele Magyarországon keresztül – számolt be a 444.hu. Ennek köszönhetően az EU-ban Magyarországon egyedül csökkent a vasúti teherszállítás aránya a közúti fuvarozáshoz képest.

A magyarországi pályahasználati díjak regionális szinten már tavaly is magasak voltak, mert szemben a szomszédainkkal és Németországgal, a magyar kormány nem élt az EU által felajánlott lehetőséggel, hogy a járványra tekintettel csökkentse, vagy akár teljesen eltörölje őket. A tagállamok idén június 30-ig jelenthetik be Brüsszelben, ha élni kívánnak a lehetőséggel, vagyis már csak néhány napja volna a kormánynak, hogy lépjen ebben az ügyben. Mivel ez a MÁV-nak bevételkiesést jelentene, amit az állami költségvetésből kellene kipótolni, a mostani megszorításokkal terhelt időszakban nem biztos, hogy erre hajlandóságot mutat a kormány – mutatott rá a portál.

Erre a versenyhátrányra pedig rárakódik, hogy a MÁV rendkívül drágán jut villamosenergiához, amit részben magának is köszönhet. Tavaly 1 kWh áram 33-34 forint volt, idén viszont volt olyan hónap, amikor 170 forintba került, míg a GYSEV-nél idén minden hónapban egységesen 42,7 forint volt csak.

A 444.hu szerint a MÁV kivárt az áramvásárlással, abban bízott, hogy majd csökkenni fognak az árak, de ez nem jött be, és amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, akkor az csak tovább emelte az árakat. Így a MÁV rövidebb időszakokra, nagyon drágán kénytelen vásárolni. A lap szerint ez vezethetett a MÁV-vezér, Homolya Róbert júniusi távozásához, aki pedig befolyásos embere az Orbán-rendszernek.

The post Elbaltázta a MÁV az áramvásárlást, inkább kikerülik a vonatok Magyarországot first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!