Lemondott a korrupcióval gyanúsított agrárminiszter Romániában

Bejelentette a lemondását a korrupcióval gyanúsított Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter.

A szociáldemokrata politikus azt állítja, nem követett el törvénybe ütköző cselekedeteket, és mindig igyekezett erkölcsi tartással és odaadással végezni feladatait, de a nyilvánosságban megjelent információk hatására úgy döntött, hogy lemond a miniszteri tisztségről, és felfüggeszti a párttagságát a Szociáldemokrata Pártban (PSD).

Emellett arra kért minden parlamenti képviselőt, hogy szavazzák meg a mentelmi joga felfüggesztését, mert szeretné megvédeni magát a személyével kapcsolatos gyanúval szemben.

A minisztert a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyes vezető állások betöltésére kiírt versenyvizsgák trükközésével gyanúsította meg. A vádhatóság szerint a szociáldemokrata politikus arra utasította egy beosztottját – aki a vizsgáztató bizottság tagja volt –, hogy adja át a vizsgatételek egy részét az egyik bizalmi emberének. Így az általa preferált jelöltek a vizsga előtt a tételekhez juthattak, és sikeresen vizsgázhattak a meghirdetett vezetői állásokra. A DNA azzal a kéréssel fordult a főügyészhez, hogy kezdeményezze a politikus képviselői mentelmi jogának a megvonását, ami lehetővé teszi az ügy alapos kivizsgálását.

Az ügyészség szerint a február és április között szervezett, négy vizsgált versenyvizsga során miniszteri tanácsadói, osztályvezetői, illetve az egyik megye mezőgazdasági hivatalának a vezetői és vezetőhelyettesi állását töltötték be.

Magyarországon Rogán Antal miniszter kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról derült ki nemrég, hogy a nyomozati anyagok szerint Schadl György a kapcsolatai segítségével sikeres egyetemi vizsgákat intézett neki Pécsen, bár az egyetem mindent rendben talált. Nagy cége 2020-ban megvásárolta a Schadl vezette Végrehajtói Kar 1800 m2-es, becslések szerint több 100 millió forintot érő irodaházát. Nagy Ádám maradt a helyén. (via MTI)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!