Romániában literenként 40 forintnyi pénzzel kompenzálják az üzemanyagok árát

Július 1-től a következő 3 hónapban literenként 50 banival, 40 forintnak megfelelő összeggel kompenzálják Romániában az üzemanyagok árát – jelentette be Nicolae Ionel Ciucă román miniszterelnök.

Becslések szerint az árkompenzáció 2 milliárd lejbe (161 milliárd forint) kerül, a felét az állami költségvetésből fedezik, másik felét a kőolajipari társaságokra terhelik. Ciucă szerint az intézkedés része annak a kormányzati csomagnak, amivel a lakosságot és a vállalkozásokat segítik a válságban. A kormányfő arra is hivatkozott, hogy Franciaország és Spanyolország hasonló módon védi a polgárait.

A töltőállomások által kiállított nyugtákon fel fogják tüntetni az árkompenzáció mértékét.

Ciucă szerint az üzemanyagár-kompenzációhoz szükséges forrásokat nem a beruházásoktól vonják el, a bukaresti kormány eltökélt szándéka, hogy a GDP 7 százalékának megfelelő összeget, kb. 88 milliárd lejt fordítson beruházásokra, és gyorsítsa a helyreállítási alapban meg a többéves EU-s költségvetésben rendelkezésére bocsátott uniós források lehívását.

A koalíciós partner elhatárolódott

Alig néhány perccel a kormányfő bejelentése után a bukaresti nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) elhatárolódott az intézkedéstől. A közleményük szerint a PSD az utóbbi napokban több megoldást is javasolt, amivel jelentősen lehetne csökkenteni az üzemanyagok fogyasztói árát, de Nicolae Ciuca az állam és az olajipari vállalatok által közösen finanszírozott, 50 banis egyéges árkompenzációról határozott.

A PSD „tiszteletben tartja a kormányfő döntését”, de továbbra is úgy véli, hogy az általa javasolt árkorlátozás vagy a haszonkulcs korlátozása eredményesebb megoldás lett volna. A PSD szerint ugyanis más országok tapasztalata azt mutatta, hogy az árkompenzáció csak néhány hétig segített, aztán az üzemanyag ára már meghaladta azt a szintet, amin a kompenzáció bevezetésekor volt.

A román versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,16 lej (740 forint), a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej (691 forint) literenként. Ha nem lesz több áremelés, akkor az árkompenzáció nyomán július 1-től várhatóan literenként 8,66 lejért (699 forint) lehet majd gázolajat, illetve 8,06 lejért (651 forintért) benzint tankolni a romániai benzinkutaknál. (MTI)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!