Végleg kivonul az orosz piacról a Nike

Végleg kivonul a Nike az orosz piacról, három hónappal azt követően, hogy felfüggesztette helyi tevékenységét az orosz-ukrán háború miatt, közölte csütörtökön az amerikai cég.

A Nike március 3-án jelentette be, hogy felfüggeszti üzletei működését Oroszországban. Májusban pedig kiderült, hogy a vállalat nem újította meg franchise-szerződését az Inventive Retail Grouppal (IRG), amely az amerikai cég legnagyobb üzlethálózatának tulajdonosa Oroszországban.

„A Nike úgy döntött, hogy kivonul az orosz piacról. Kiemelten fontos számunkra, hogy teljes körűen támogassuk a munkavállalóinkat, miközben az az üzleti tevékenységünket következő hónapok során felelősségteljesen beszüntetjük” – olvasható a Nike közleményében.

A cég a lépéssel olyan nyugati vállalatok példáját követi, mint a Renault, a McDonald’s, a Coca-Cola és a Starbucks. A külföldi cégek kivonulását az az aggodalom gyorsította fel, hogy az ukrajnai háború nyomán olyan törvények születhetnek Oroszországban, amelyek alapján a hatóságok lefoglalhatják vagyonukat, illetve bírságokat állapíthatnak meg velük szemben.

Más sportcikkeket gyártó cégek, így a rivális Adidas, Puma, és Reebok szintén márciusban függesztették fel tevékenységüket.

Paul Musgrave, a Massachusettsi Egyetem politikatudományi professzora a Reutersnek azt mondta, a Nike lépése inkább tekinthető szimbolikusnak, hiszen bevételeinek kevesebb, mint egy százaléka származott Ukrajna és Oroszország területéről.

Musgrave szerint a most távozó cégek nehezen tudnak majd visszatérni az orosz piacra, mivel helyüket hazai és kínai márkák fogják átvenni. (MTI, Reuters)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!