Izrael visszatartja a palesztinok adóbevételeiből a terroristáknak fizetett segélyek összegét

Izrael visszatart a palesztinok számára beszedett adóbevételekből 610 millió sékelt (kb. 70 milliárd forint), amennyivel a Palesztin Hatóság (PH) a terroristák családjait segélyezi – írta meg a Ynet.

Az izraeli biztonsági kabinet ülésén döntöttek a terroristák segélyére szánt összeg levonásából.

Ezt a lépést előírja a kormánynak egy 2018-ban elfogadott törvény, ami nem biztosít mérlegelési jogot, a védelmi minisztériumnak át kell adnia a szükséges információkat, vagyis a PH terroristáknak és családtagjaiknak fizetett segélyeinek összegét a biztonsági kabinetnek, és az adóbevételekből évente be kell fagyasztani ezt a pénzt. A teljes összeget 12 részletben, havonta vonják le az izraeli hatóságok.

A kabinet ülésén csak a baloldali liberális Merec párt élén álló Nicán Horovic egészségügyi miniszter tartózkodott a szavazástól, a szociáldemokrata Munkapártot vezető Merav Michaeli közlekedési miniszter viszont igennel szavazott.

Horovic szerint fontos a Palesztin Hatósággal folytatott biztonsági és polgári együttműködés, amit megnehezít a levonás, bár az elmúlt évek befagyasztott pénzeinek nagy részét végül kölcsönként átadták a PH-nak.

Michaeli azt javasolta, hogy kezdjenek politikai párbeszédet a palesztinokkal, mert szerinte van hajlandóság a PH-nál abbahagyni a terroristák és családjaik fizetését, de Naftali Bennett ellenezte ezt a dialógust, mert szerinte nincs miről beszélni: a PH-nak abba kell hagynia a terroristák segélyezését.

Mártíralap

A PH alapítványokon keresztül folyósít bevételeiből pénzeket a terrortámadások elkövetéséért izraeli börtönökben lévő palesztinoknak, valamint az izraeliek megtámadása közben megölt palesztinok családjainak. Ezt az alapot a palesztinok „mártíralapnak” nevezik – írja a Ynet.

A hosszabb börtönbüntetéssel sújtott palesztinok magasabb havi segélyt kapnak, így minél súlyosabb bűncselekményt követtek el izraeliek ellen, annál több pénzt fizet nekik a PH.

Az 1993-as Oslói Megállapodások alapján Izrael szedi be az áfát és a vámokat a Palesztin Hatóság területére irányuló import után, ami izraeli ellenőrzőpontokon megy keresztül. Ez jelenti a PH legnagyobb bevételi forrását, de Izrael emellett jövedelemadót és egészségbiztosítási alapokat is beszed nekik az izraelieknek dolgozó palesztinok után. (MTI)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!