Kína figyelmeztet: hadserege nem fog tétlenül ülni, ha Nancy Pelosi ellátogat Tajvanra

Kína hétfőn arra figyelmeztetett, hogy hadserege nem fog tétlenül ülni, ha Nancy Pelosi amerikai házelnök valóban ellátogat Tajvanra.

Pelosi kelet-ázsiai körúton vesz részt, a tajvani állomás pedig nem szerepel a hivatalos programban, de a TVBS tajvani hírcsatorna és a CNN is arról számoltak be: kedd este Tajvan fővárosába, Tajpejbe érkezik.

Ha ez megtörténik, ez lenne az első amerikai házelnöki látogatás Newt Gingrich 1997-es utazása óta. Peking akkor is tiltakozott a látogatás ellen, de annak végül nem lett következménye. A képviselőház elnöke a harmadik legfontosabb tisztségviselő Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök után

Egy amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy a kínai figyelmeztetés hatására a Pentagon éjjel-nappal azon dolgozik, hogy minden kínai mozgást megfigyeljen a térségben.

A tajvani látogatással nem csak Kínának van problémája, a házelnök utazását még a Biden-kormány sem támogatja. A tajvani kormány nyilvánosan nem kommentálta a jelentéseket.

Hétfőn Pelosi és egy hattagú kongresszusi küldöttség tárgyalt Lee Hszien Loong szingapúri miniszterelnökkel. A szingapúri vezető hivatalos közleményében kiemelte a stabil amerikai-kínai kapcsolatok fontosságát a regionális béke és biztonság szempontjából.

Mióta két héttel ezelőtt megjelentek a Pelosi esetleges tajvani útjáról szóló hírek, a pekingi állami média egyre élesebben bírálja az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikáját. Az elmúlt napokban kínai diplomaták a közösségi médiában is elismételték Kína álláspontját, visszhangozva Peking „egy Kína elvét”.

Hivatalosan Pelosi a tervezett útján csak Szingapúrba, Malajziába, Dél-Koreába és Japánba látogat el. Michael McCaul texasi republikánus, a képviselőház külügyi bizottságának vezető tagja és Anna Eshoo demokrata képviselő a múlt héten arról számoltak be az amerikai médiának, hogy Pelosi meghívta őket Tajvanra. Mindketten visszautasították, programjukkal való összeegyeztethetetlenségre hivatkozva.

(via Guardian)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!