Láthatáron az ezerforintos gázár – kezdjünk el aggódni?

Egyre erősebben kongatják a vészharangot a gázügyekben illetékes kormányzati potentátok az utóbbi hetekben, megnyilatkozásaikkal azt erősítik, hogy gázhiány várható Európában, és bármekkora árat meg kell adni érte.

  • Németh Szilárd rezsibiztos az áram- és gázáremelés részleteinek bejelentésekor azt mondta: „Ma már azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán gáz és kőolaj ősszel és télen Európában”.
  • 700 millió köbméter földgáz beszerzésével bízta meg a kormány Szijjártó Pétert, azzal, hogy ez kell a biztonságos ellátáshoz. E „különleges földgázkészlet” létrehozására brutális összeget szánnak, az idevágó döntésben 1,85 milliárd euró (740 milliárd forint) keretösszeg szerepel.
  • A külgazdasági és külügyminiszter hamar Moszkvába is utazott Szergej Lavrovhoz gázért, az orosz külügyminiszter azonban nem csapott rögvest a tenyerébe, annyit válaszolt, hogy megvizsgálják a kérést.

A vészjósló kommunikáció és az átlag feletti lakossági fogyasztásra bejelentett áremelés hatása nem maradt el, roham indult tűzifáért, szilárd tüzelésű kazánokért, de a napelemek és hőszivattyúk iránt is durván megugrott a kereslet. Aki tud, menekül a gáztól, amelynek az ára átlagfogyasztás felett a hétszeresére nő augusztustól, ráadásul nem biztos, hogy meg is áll itt, legalábbis nem sok jót ígér, hogy negyedévente lesz mód az árak igazítására.

Mindenkit az foglalkoztat, vajon elzárják-e az oroszok az Európába vezető gázcsapokat, és ha igen, lesz-e esetleg kivétel.

Az oroszok legalább annyira el akarják adni a földgázt, mint amennyire mi szeretnénk venni – véli Holoda Attila, energetika szakértő, az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára. Politikai játszma folyik, már tavaly ősz óta visszafogják az Európába irányuló szállításokat, amivel jócskán felverték az árakat.

Kevesebbet szállítanak, de drágábban, tehát a pénzüknél vannak, és közben lebegtetik a gázcsapok elzárásának a rémét. Az Európába irányuló legnagyobb kapacitású gázexportútvonalon, a Németország felé kiépített Északi Áramlat 1 vezetéken csak a kapacitás ötöde érkezik. Jellemző, hogy a kapacitáscsökkentés hírére 40 euróval feljebb ugrott az ár az irányadó holland tőzsdén, a TTF-en cikkünk írásakor 200 euró körül köttettek üzletek.

Önmagában is aggasztó, hogy a legnagyobb európai felhasználó felé csak csordogál a gáz, de az, hogy

a Gazprom már tizenkét európai ország felé megszegte gázszállítási szerződését,

teljesen leállította a szállítást a három balti ország, az atomerőmű építést lemondó Finnország, illetve Lengyelország és Bulgária felé. A szakértők ezzel együtt is azzal érvelnek, hogy Oroszország számára fontos az európai üzlet, a békeidőben 170-200 milliárd köbméteres összes szállítást nem tudják rövid idő alatt átterelni Ázsia felé, mert bár Kína és India nagy mennyiségeket lenne képes felvenni, de nem épültek ki az ehhez szükséges vezetékek.

Ami a magyarországi ellátást illeti, a kormány nem kommunikált olyat, hogy csökkenteni akarná az orosz földgázimport mennyiségét, ellenkezőleg, szembe menve az egyre szigorúbb szankciókat szorgalmazó uniós stratégiával, tűzzel vassal akadályozza a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra a magyar gazdaság érdekeire hivatkozva. Importszerződéseink vannak, elméletileg nem fenyeget annak a veszélye, hogy a Gazprom leállítsa a szállítást – véli Holoda Attila, legalábbis a magyar kormány uniós vétókban is megnyilvánuló oroszbarát magatartása nem ad okot erre.

A tárolók

A magyarországi tárolókban jóval kevesebb gáz van, mint az előző két évben ilyenkor, az energiahivatal grafikonja szerint a töltöttség 2020-ban 5,4 milliárd, 2021-ben 4,5 milliárd köbméternél tartott július közepén, idén …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!