Rejtély, kikre gondolhatott Orbán Tusványoson, amikor 86 magyar haláláról beszélt

Még Tusvádfördőn beszélt arról a magyar miniszterelnök, amit aztán a Facebookon is kiposztolt:„86 magyar ember halt meg” az orosz-ukrán háborúban. Beszédéből és bejegyzéséből azonban nem derült ki, hogy civil vagy katonai áldozatokról van-e szó, és azt sem lehet tudni, hogy magyar, ukrán vagy kettős állampolgárságú elhunytakra vonatkozott-e a kormányfői nyilatkozat.

Orbán Viktor így fogalmazott: „Vannak országok, amelyek bírálnak bennünket, mert szerintük nem vagyunk eléggé elkötelezettek az ukránok mellett. Ők messze vannak, és ők legfeljebb pénzügyi vagy fegyvertámogatást adnak. Mi, magyarok vagyunk az egyetlenek az ukránokon kívül, akik ma meghalnak ebben a háborúban. Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban. Ez egy egészen más nézőpont. Csak mi, magyarok adtunk vért ebben a háborúban, a bennünket kritizálók egyet sem.”

Megkerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy megtudjuk, pontosan kikről van szó, és milyen információk alapján beszélt Orbán 86 magyar halottról, de tőle csak ennyit tudtunk meg:

Mi a magyarok sorsát követjük.

A 24.hu a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is kereste, ám nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy a tárcának van-e hivatalosan vagy más forrásból adata arról, hány kárpátaljai, illetve magyar áldozata van az Ukrajnában február 24-én kitört háborúnak. Megkérdeztünk egy katonai szakértőt is, aki szintén nem tudta, hogy mire alapozza Orbán Viktor ezt az adatot. Szerinte az ukrán hadseregnek sem az az első dolga a mostani összecsapások közben, hogy az áldozatok nemzetiségi összetételéről tájékoztassa a magyar kormányt.

Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP Ukrán katonák temetése Harkivban 2022. június 29-én.

Az Orbán által említett 86 magyar drasztikusan magas veszteséget jelentene. A kárpátaljai magyar kisebbség létszáma 130 ezres tehető. Ugyanakkor – mivel civil áldozatokról nem tudni Kárpátalján – közülük minden második lehet férfi, aki egyáltalán szóba jöhet a harcoló alakulatok tagjaként, és ebben is benne vannak még a csecsemők és az aggastyánok, a 86 fő így is egy ezrelék fölötti népességvesztés lenne. (Ukrajnába szerződött magyarországi zsoldosokról ugyan érkeztek kósza és meglehetősen bizonytalan hírek, de arról, hogy közülük lenne halálos áldozat, eddig nem jött semmilyen információ.)

Írtunk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek és az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetségének is, ám nem kaptunk választ.

A legtöbb magyar nemzetiségű ukrajnai katona az ukránok 116. dandárjában szolgál


– mondta a 24.hu-nak Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, Magyarország volt szlovéniai nagykövete, aki ezt onnan tudja, hogy amikor Márki-Zay Péterrel, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével egy mentőautót adtak át az ukrán nagykövetségnek a választási kampány idején, az ukránok azt mondták, hogy ennek a dandárnak juttatják el a gépkocsit, mert a legtöbb magyar ebben az alakulatban szolgál.

A miniszterelnök a NATO-n keresztül is kaphatott tájékoztatást

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint vannak az ukrán hadseregben olyan dandárok, amelyekben magyar nemzetiségű kárpátaljaiak szolgálnak. Egyes ukrán dandárok ugyanis részben nemzetiségi alapon verbuválódnak. Az ukrán hadsereg közleményeiből kiderül, hogy ezek az alakulatok időnként komoly károkat okoztak az orosz támadóknak. Emiatt Tarjányi nem tartja kizártnak, hogy ugyanezek a dandárok veszteségeket is elszenvedtek a háború során. Így nem tartja elképzelhetetlennek azt az adatot sem, amit a miniszterelnök mondott. A kormányfő kaphatott tájékoztatást a NATO-n keresztül az ukrán hadseregről, és Tarjányi emlékeztetett arra, hogy a magyar …read more

Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!