Világválság, indokolatlan óriásberuházások és pánikintézkedések: Srí Lanka útja az államcsőd felé

Srí Lankán üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiány van. Emellett hónapok óta brutális infláció és hónapok óta mindennaposak a tüntetések: az utcára vonulók tehetetlen dühükben az elnök és a miniszterelnök házát is megrohamozták. Az új miniszterelnök huszadikai hatalomra jutása – és a hatóságok erőszakos fellépése – óta egyre kevesebb a tüntetés.

Vagyis válság van, hetven éve a legdurvább.

Arról, hogy Srí Lanka miért nem egyedi eset, hanem inkább egy, a világgazdaságot érintő három válságból – azaz a klímaválságból, az orosz-ukrán háborúból és a koronavírus miatti lezárásokból – következő tendencia, miszerint a fejlődő országok a fejlett országok közös segítsége nélkül könnyen államcsőd közelébe kerülhetnek, már korábban írtunk.

Most nézzük meg mi az, ami a globális körülményeken kívül Srí Lankát válságba döntötte:

  • Elsőnek nem ártott volna egy kis demokrácia, mivel eddig Srí Lanka politikai élete inkább hasonlított családregényre, mint független intézmények demokratikus együttműködésére,

  • ebből pedig az következik, hogy a meghozott törvények, döntések mögött inkább politikai motiváció rejlett, mint bármi más:

  • egy autoriter államban nincs senki, aki érdemben kritizálhatná az indokolatlan – kínai kölcsönből is pénzelt – beruházásokat, a szakértelem teljes hiányát tükröző átalakításokat a mezőgazdaságban,

  • és végül, de nem utolsósorban az elhibázott fiskális és monetáris politikát.

Elvarázsolt dollár

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!