A közéleti fesztivál, ahol két napon keresztül megy az egyetértés

  • Ideológiailag független, de nem értéksemleges: így jellemzi magát a Mathias Corvinus fesztiválja.
  • A line-upban többek között Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Csányi Sándor, Kovács Ákos, újságíróvita, kultúrharc és kriptobeszélgetés a vízhatlan sátorban.
  • Megnéztük az esztergomi MCC Fesztivált.

A Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) 2020-ban tömte ki a kormány MOL- és Richter-részvényekkel. Azóta az MCC-nek más szakkollégiumokhoz képest (az MCC nem is szakkollégium, mivel nincs is klasszikus értelemben vett diákönkormányzata) annyi pénze van, hogy azt se tudja, mire költse. „Az alapítvány immáron 23 Kárpát-medencei helyszínen – 14 magyarországi és 9 külhoni városban – van jelen”, írják magukról, a kormány narratívájának alapköveiként szolgáló könyvek kiadását válallják,

és idén szervezték meg másodszorra három napos közéleti és kulturális fesztiváljukat.

Két napra mi is ellátogattunk, hiszen többek között olyan közéleti és politikai szupersztárok is felbukkantak, mint Csák János – aki bár Orbán beszédének intencióját világosnak tartja, néhány szót azért megváltoztatna -, Hernádi Zsolt – aki sárga lappal jutalmazta Jaksity beszédét -, Csányi Sándor, Navracsics Tibor és Kovács Ákos. A nagyobb durranásokról külön-külön írtunk már – mint amikor Szijjártó beszédében azt fejtegette, hogy Magyarországon azért alacsonyak az adók, mert nagy a költségvetési fegyelem, és itt nem osztogatnak népszerűségért -, de próbáltunk a kisebb előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken és vitákon is részt venni, hogy lássuk, mi fán terem az

„ideológiailag független, de nem értéksemleges” MCC fesztiválja. Aminek ráadásul kiemelt célja, hogy részt vegyen „a magyarság jövőjét meghatározó hazai és nemzetközi vitákban és döntésekben”, és „az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében.”

Összességében: az általunk látogatott előadásokon alig hangzott el olyan mondat, amely ne illeszkedett volna a kormány narratívájába. Kivételt képeztek azok a mondatok, amelyek az elmúlt évtized bármely közéleti vitájának bármely mondatával felcserélhetők voltak. Az újságírói objektivitásról szóló Rónai – Dull – Szalai – Lánczi vita sem lépett túl a megszokott szekértáborozáson, sérelmek felhánytorgatásán, és a közösségi média együttes ekézésén.

A nagyobb és kisebb nevű előadók közötti különbség nagyjából annyiban állt, hogy míg a kisebb előadók szerteágazóbban, kötetlenül és közvetlenebbül fejtetegették a mainstream konzervatív témákat, Szijjártó Péter már-már leplezetlen propagandabeszédet tartott, amelyben beszélgetőtársára, Szalai Zoltánra – hasonlóan Orbán propaganda-interjúit készítő Nagy Katalinhoz – a téma át- és felevezető szerepe jutott.

Kovács Ákos konzi, és ellenzi az újrafordításokat

A szerénységéről híres Kovács Ákos, a Magyar Állami Operaház igazgatójával, Ókovács Szilveszterrel és Kiss Viktor politológussal beszélgetett a kultúrharcról. Ákos kifejtette, hogy bár a fiatalok nem feltétlenül szeretnék továbbvinni ezeket a harcokat, „egészen a megoldásig foglalkozni kell ezekkel a kérdésekkel”. Kiss Viktor szerint ezzel szemben a „kultúrharcot mindenki elvesztette”, a fiatalabb generációk pedig úgy is fel tudnak nőni, hogy kimaradnak belőle.

Ezután a jobb és baloldali kultúra létéről/nem létéről vitatkoztak. Ókovács szerint inkább csak oldalakra jellemző jegyek vannak, amik elvárásokban mutatkozhatnak meg. A baloldal felől például elvárás lehet, hogy napi politikát vigyenek a színpadra, …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!