A matrac, ami trükkösen segít elaludni

A Texasi Egyetem (Austin) biomérnök kutatói és kollégáik más egyetemekről egy egészen új alvássegítő matracot és hozzá tartozó párnát terveztek. A matrac elve azon alapul, hogy az ember testhőmérséklete a természetes napi ritmusban miként változik, s ez milyen összefüggésben van az álmossággal, alvással. Az eszköz úgy befolyásolja a testhőmérsékletet, hogy az agyunk azt hiszi, alvásidő van.

Amikor alszunk, a testhőmérsékletünk lecsökken, a cirkadián ritmusnak megfelelően, a matrac ezt szimulálja, segít gyorsabban elaludni, s fenntartani az alvás állapotát. A Journal of Sleep Research szakfolyóiratban bemutatott fejlesztés egy olyan matrac és párna páros, amely egyes pontjain hűti, másutt melegíti a rajta pihenő testét, s ezzel azokat a testi folyamatokat imitálja, amelyek az alvás során kialakulnak. A kutatók 11 alany segítségével tesztelték az eszközt, azt kérték tőlük, 2 órával korábban feküdjenek le, mint amikor szoktak. A matrac hőszabályozása segítségével kb. 58 százalékkal hamarabb aludtak el, mint anélkül, még akkor is, ha szokatlan időpontban feküdtek le. Azzal, ha a test belső hőmérsékletét csökkenteni tudjuk, nemcsak jóval hamarabb alszunk el, hanem az alvásminőség is javul.

A fejlesztés egy nagyobb, terápiás célú testhőmérséklet-szabályozással kapcsolatos kutatás „oldalhajtásaként” jött létre. Már 2019-ben kiderült, hogy amennyiben alvás előtt 1-2 órával meleg (40-42 Celsius-fokos) fürdőt vesz az ember, könnyebben tud elaludni. A kutatók az ekkor szerzett ismeretek alapján léptek tovább. Azzal, ha a test belső hőmérsékletét a cirkadián ritmusnak megfelelő időben csökkenteni lehet, azt mondjuk az agyunknak, hogy alvás üzemmódba kell kapcsolnia. Célirányosan olyan helyeket melegítenek a matraccal, amelyek külső hőmérsékletét érzékelve a test elkezdi a belső hőmérsékletét csökkenteni.

„A nyaki gerinc területének gyengéd melegítése meglepően hatékonyan készteti arra a szervezetünket, hogy megnövelje a lábak és a kezek vérkeringését, s ezzel hűteni kezdje a test belsejét, s elősegítse az elalvást” – magyarázta Kenneth Diller professzor, a kutatás egyik résztvevője. „Ez azt is elősegíti, hogy kissé csökkenjen a vérnyomás éjszakára, ez pedig segít a szív- és érrendszerünknek kipihenni a nappali véráramlás fenntartására fordított munkát, ez pedig igen fontos a hosszú távú egészségünk érdekében.”

A kutatócsoport már gyártó-forgalmazó partnereket keres az alvássegítő matrachoz.

The post A matrac, ami trükkösen segít elaludni first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!