Három katona meghalt Karabahban, az EU az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólított fel

Szerdán újra feszültté vált a helyzet Hegyi-Karabah miatt, mivel három katona meghalt, és Azerbajdzsán közölte, hogy ellenőrzése alá vont több stratégiai fontosságú pontot a vitatott régióban. Az eszkaláció miatt, melyre azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden beszélt Nikol Pashinyan örmény miniszterelnökkel, Oroszország a törékeny tűzszünet megsértésével vádolta Bakut, az Európai Unió pedig az „ellenségeskedések azonnali beszüntetését” sürgette.

Örményország és Azerbajdzsán kétszer háborúzott egymással – 2020-ban és az 1990-es években – Azerbajdzsán örmények lakta Hegyi-Karabah régiója miatt. Örményország átadta az általa évtizedekig ellenőrzött területeket, Oroszország pedig mintegy 2000 békefenntartót küldött a törékeny tűzszünet felügyeletére, de a feszültségek a tűzszüneti megállapodás ellenére továbbra is fennállnak.

Szerdán Azerbajdzsán közölte, hogy elvesztett egy katonát, a karabahi hadsereg pedig közölte, hogy két katonája meghalt és több mint egy tucatnyian megsebesültek. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium szerint karabahi csapatok a hadsereg állásait vették célba az orosz békefenntartó erők felügyelete alatt álló Lachin körzetben, és megöltek egy azerbajdzsáni sorkatonát. Az azeri hadsereg később válaszul a „Bosszú” elnevezésű hadműveletet során ellenőrzése alá vont több stratégiai fontosságú magaslatot Karabahban.

A szakadár államalakulat hadserege a maga részéről azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy megsértette a tűzszünetet, és két katonát megölt, további 14-et pedig megsebesített. Emiatt részleges mozgósítást hirdetettek.

Örményország a fellángolás után felszólította a nemzetközi közösséget, hogy segítsen megállítani Azerbajdzsán agresszív akcióit. „Azerbajdzsán folytatja terrorpolitikáját Hegyi-Karabah lakossága ellen” – közölte az örmény külügyminisztérium.

Az orosz védelmi minisztérium által kiadott közlemény azt írja, hogy a tűzszüneti rendszert Azerbajdzsán fegyveres erői megsértették a Szaribaba magaslat körül, valamint, hogy „az orosz békefenntartó erők parancsnoksága Azerbajdzsán és Örményország képviselőivel együtt intézkedéseket tesz a helyzet stabilizálására”.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell azt mondta: „Elengedhetetlen a de-eszkaláció, a tűzszünet teljes körű tiszteletben tartása és a tárgyalóasztalhoz való visszatérés. (…) Az Európai Unió továbbra is elkötelezett abban, hogy elősegítse a feszültségek leküzdését és hogy elérjük a fenntartható békét és stabilitást a Dél-Kaukázusban.” (AFP via France24)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!