Kinek és miért érdemes áttérni a katáról az átalányadózásra?

  • Ruszin Zsolt, az Magyar Könyvelők Országos Egyesülete alelnöke, könyvvizsgáló, igazságügyi adó- és járulékszakértő gyakorlati példákkal mutatta be az átalányadózás részleteit.
  • Arról beszélt, milyen adókedvezményeket lehet érvényesíteni, milyen adókat és járulékokat kell fizetni, hogyan kell a költséghányaddal számolni – és kinek érdemes az átalányadózást választania.
  • A Menedzser Praxis előadására 15 ezren jelentkeztek be, és több mint 1700 kérdés érkezett (a korábbi eseményeken sosem volt ekkora érdeklődés).

Ruszin Zsolt elmondta, hogy egy kedvező adózást a „felszálló ágban” kell kihasználni. A kata 2013 óta ilyen volt, és most véget ér. 248 ezer főállású, 144 ezer mellékállású és 69 ezer szüneteltető katás volt, ezután pedig Ruszin szerint néhány 10 ezer katázó maradhat.

Gyászmunka

  1. Ruszin szerint az első fázis a tagadás, de érdemes tudni, hogy mindenki a saját vagyonával felel a döntésért, aki elszúrja az adózást, az rosszul járhat.
  2. A következő fázis a harag, amikor a könyvelő elmondja, hogy kevesebb lesz a jövedelem.
  3. Ezután jön az alkudozás fázisa, kemény vitahelyzetek jönnek, az eddigi megbízónak díjat kell emelnie, amit nem szeretne megfizetni, kemény alkudozás jöhet. Csakhogy 50 ezer könyvelő van, nincs elég a feladatra, a többségük nem is vállalja ezt a fajta állandó konzultációt, sokan a szakma és a pálya elhagyására is készülnek.
  4. Jön a depresszió: próbáljuk megkeresni a megoldásokat, de nincsenek, nem fog olcsóbban menni, és közben feltűnnek a megoldást kínáló csodák (külföldi vállalkozás), ezekben mind ott van egy apróbetűs rész, ami teljesíthetetlenné teszi a dolgot (aki külföldön dolgozna, annak ki is kell költöznie, különben itthon ugyanúgy kell adóznia utána). (Nem jó a stróman sem, mert a NAV büntetőjogi eszközöket alkalmazhat.)
  5. Végül jön egy jó vagy rossz döntés. Azok figyelmébe, akik visszamennének a munkaerőpiacra: Ruszin szerint magas jövedelmet külső, szimplán piaci viszonyon nem lehet elérni. A kata eddig EU-s színvonalra vitte fel a jövedelmet, de ennek vége. (Az EKHO-ról is azt mondta, nagyon kevés tiszta ekhóst látott még.)

A váltásnál figyelembe kell venni többféle körülményt is: szerződéses kötöttség, oszthatatlan/osztható szolgáltatások, időtáv, családi helyzet, kombinációs képesség, könyvelő. Ruszinék készítettek egy kalkulátort, ami segíthet dönteni.

A munkavállaló 4 millióból 2,3 milliót tud realizálni, míg az újkatás 3,6-ot. Az SZJA-átalányadózó 3,2-t kap, tehát 400 ezer forinttal kevesebbet. Ezt kell majd valahogy kiharcolni, de mivel munkaerőhiány van az országban, lehet, hogy oda sem kell menni, hanem a megbízó fogja megadni magától.

Augusztus 31. a mágikus dátum, akkor szűnik meg automatikusan a katázás. Az egyéni vállalkozó előreszámlázása jó ötlet: ez katás bevétel lesz, ekkor egy jövőbeni teljesítés lesz leszámlázva, ugyanúgy, mint ahogy az újságelőfizetést is le lehet előre számlázni. Ha a fizetési határidő nem lóg túl az előre számlázott időszakon, akkor a számla dátuma lesz az áfateljesítési időpont.

Az alanyi áfamentes egyéni vállalkozónak nincs előlegszámlája, az előlege nagyon furcsa adójogi csavart ígér: az alanyi mentes előlege nem számlázható le, mert nem teljesítés. Az előleg akkor lesz áfaalap, ha …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!