Közel 10 év börtönbüntetést kér az orosz ügyészség Brittney Grinerre

9 és fél éves börtönbüntetést kért Nyikolaj Vlasszenko ügyész Brittney Grinerre, az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, akit februárban drogbirtoklás miatt tartóztattak le a seremetyjevói reptéren.

Ez a kiszabható legsúlyosabb büntetés ilyen tényállás mellett Oroszországban.

Az ügyészség ezzel párhuzamosan 1 millió rubel – 6,4 millió forintnak megfelelő – bírság kiszabását is kezdeményezte.

A Reuters szerint az ítéletet akár még a csütörtöki nap során kihirdethetik.

A kosárlabda-játékost hat hónapja állították elő, miután a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak a moszkvai hatóságok. Pere július elején kezdődött a Moszkvához közeli Himki városában. Az ügyészség azt is állítja, hogy Griner tudatosan próbálta elrejteni a kábítószert a hatóságok elől.

A játékos ügyvédje, Maria Blagovolina a játékos kiemelkedő sportteljesítményével is érvelt a tárgyaláson. Záróbeszédében azt mondta, hogy ami Michael Schumacher volt a Forma-1-ben, és Usain Bolt az atlétikában, azt jelenti ma Griner a kosárlabdában. Szerinte ha a bíróság mégis szükségesnek tartja a büntetését, akkor is a lehető legenyhébb büntetést kell kiszabni a játékosra.

Griner bűnösnek vallotta magát, és azt állította: nem állt szándékában kannabiszt behozni Oroszországba.

Az ügyben néhány napja telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetőjével. Egy fogolycsere is felmerült a felek között: az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelan szabadon engedéséért cserébe az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot ajánlotta fel. (Reuters)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!