Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség: A zaporizzsjai atomerőmű kikerült az ellenőrzés alól

„Van egy katalógus azokról a dolgokról, amelyeknek soha nem szabadna megtörténnie egyetlen nukleáris létesítményben sem” – mondta az ENSZ nukleáris ügynökségének (NAÜ) vezetője.

Teljesen kikerült az ellenőrzés alól az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai erőmű Rafael Grossit szerint. A létesítményben, amely jelenleg veszélyesen közel van a harcokhoz, jelenleg ukránok dolgoznak orosz ellenőrzés alatt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején azzal vádolta Oroszországot, hogy a még márciusban elfoglalt erőművet katonai bázisként használja az ukránon elleni támadásra. Az oroszok szerint az erőművet ukrán haderők támadják a Nyugattól származó fegyverekkel.

„Könyörgök mindkét félhez, hogy engedjék a missziót” – mondta Grossi.

Hogy a szükséges ellenőrzéseket lefolytassák, Grossiék összeraknának egy csapatot, hogy meglátogassák az erőművet. Ehhez azonban mind az ukrán, mind az orosz fél jóváhagyására, valamint az ENSZ engedélyére lenne szükség.

Júniusban az ukrán állami nukleáris vállalat azért nem hívta meg a NAÜ-t, mert minden látogatás legitimálja az oroszok ottlétét.

„Ha baleset történik a zaporizzsjai atomerőműben, nem egy természeti katasztrófát fogunk okolni – csak magunknak tartozunk válaszokkal. Szükségünk van mindenki támogatására” – mondta Grossi. (BBC)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!