A piaci ár töredékéért kapták meg az önkormányzat földjét a polgármester gyerekei

Jóval a piaci ár alatt kapták meg egy önkormányzati tulajdonban lévő földet egy somogyi polgármesternek a gyermekei. A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága fellépett a vagyon védelme érdekében, és törlés iránti keresetet nyújtott be a bíróságra a földhivatali bejegyzés érvénytelensége miatt. Álláspontjuk szerint ugyanis a bejegyzés alapját képező adásvételi szerződés több okból is semmis.

A kereseti kérelem lényege szerint egy Somogy megyei község képviselő-testülete 2020 októberében az önkormányzat tulajdonában lévő, korlátozottan forgalomképes 4,5 ha területű, jórészt erdővel borított földterületet jelentősen a piaci ár alatt értékesítette a polgármester gyermekeinek.

A Somogy Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az adásvételi szerződés alapján az új tulajdonosok 5,9 millió forintért jutottak hozzá az egyébként 20 millió forint értékű ingatlanhoz.

A megállapodást azonban úgy kötötték meg, hogy nemzeti vagyongazdálkodásra vonatkozó szabályokat mellőzve a korlátozottan forgalomképes törzsvagyont a képviselő-testület az eladást megelőzően nem minősítette át üzleti vagyonná, továbbá az értékarányossági követelményeket sem tartották be.

A bejegyzés alapjául szolgáló szerződés a jogszabályi rendelkezések megsértésén túl a jóerkölcsbe is ütközik, mert a közjogi funkciót betöltő polgármester közeli hozzátartozói általi – kirívóan alacsony vételárú – földszerzéssel a település 14 millió forint bevételtől esett el.

Az ügyészség keresetében a vevők tulajdonjogának törlését és az érvénytelen bejegyzéssel érintett jogügylet előtti, eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítását indítványozta azért, hogy a földterület tulajdonjoga visszakerüljön az önkormányzathoz. A jogszabályokba ütköző adásvétel kapcsán hűtlen kezelés miatt büntetőeljárás is indult.

The post A piaci ár töredékéért kapták meg az önkormányzat földjét a polgármester gyerekei first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!