Halálos ugródeszka

A Bristoli Egyetem kutatói mutatták be azt a felfedezésüket, amely egy, Borneó dzsungeleiben honos kancsóka, a Nepenthes gracilis halálos csapdájának működését írta le. A Biology Letters szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatóknak most először sikerült bemutatniuk, miként is működik a kancsó teteje. A növényfajt és rokonait is megvizsgálták, mikro-CT segítségével mérték fel, hogy a kancsó mely részei deformálódnak erőhatás következtében, s milyen alak szükséges az optimális hatáshoz.

A mérések alapján kiderült, hol is helyezkedik el a kancsóka „rugója” s miként hat a működése a fedélre.
Forrás: University of Bristol

A kancsóka csapdája – amelyről a nevét kapta – zsákszerű levélmódosulat, s egy kis tető lóg felette, amely egy különleges, rugós szerkezet segítségével a ráhulló esőcseppek hatására igen erőteljesen megrezdül. A rugó a kancsó hátsó falában helyezkedik el, és szokatlanul működik. Először is a tetőcske ennek hatására könnyedén mozog lefelé irányban, de felfelé már nem. Ha egy esőcsepp a tetőcskére hullik, az nagyon gyorsan lefelé csapódik, s ezzel a tetőcske alsó felén kapaszkodó rovarok belezuhannak a kancsóban lévő emésztő hatású folyadékba. A visszafelé tartó csapódáskor azonban a rugó igen gyorsan leállítja az ellentétes irányú mozgást, ami azt teszi lehetővé, hogy a csapdatető szinte azonnal ismételt működésre képes. A rugó elhelyezkedése azt is garantálja, hogy a tető kizárólag függőleges irányban tud mozogni, nem inog vagy csavarodik, így nagyobb energiával tud lecsapódni, s kifejteni a kívánt hatást. A növényfaj, hogy a különleges csapdafedél hatását ki is tudja használni, a fedél alsó oldalán termeli a rovarokat csalogató nektárját.

A kutatók által részletesen leírt működés anyag- és energiatakarékos mechanikai szerkezetek tervezésében is segítséget nyújthat. „Az ugródeszka elvén működő csapdák akár olyan energiakinyerő mechanikus rendszerek kidolgozásához is elvezethetnek, amelyek az esőcseppek vagy a jégeső energiáját csapolhatnák meg” – tette hozzá Anne-Kristin Lenz, a kutatás vezetője.

Ez a trükkösen működő csapdafedél a Nepenthes gracilist az egyetlen olyan ismert növényfajjá teszi, amely külső energiaforrást hasznosít gyors mozgás érdekében, saját anyagcseréje költségei nélkül.

The post Halálos ugródeszka first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!