75 százalékra emelte az alapkamatot az argentin jegybank

Csütörtökön az argentin jegybank 550 bázisponttal 75 százalékra növelte az alapkamatot, azt remélve, hogy így talán csökkenthetik a lassan a 100 százalékos szint közelében lévő éves inflációt.

A héten találkozott a jegybankelnök Miguel Pesce és a gazdasági miniszter, Sergio Massa az IMF igazgatójával, Kristalina Georgievával, és megerősítették elköteleződésüket amellett, hogy végre fogják hajtani a 44 milliárd dolláros IMF-csomag feltételeit. Az egyik feltétel pedig az, hogy az inflációnak alacsonyabbnak kell lennie, mint az alapkamat szintje.

Adriana Dupita közgazdász a Bloomberg beszámolója szerint arról beszélt, hogy az új kamatszint alkalmas arra, hogy utolérje az infláció jelenlegi és várt szintjét, de nem biztos, hogy elegendő lesz az infláció megfékezéséhez vagy tartalékok képzéséhez. Az infláció okozta jelentős bizonytalanságok, illetve az a tartós kockázat, hogy a peso hamarosan erőteljesebb leértékelődésnek indulhat, aláássa az új kamatláb képességét, hogy meggyőzze a háztartásokat a megtakarításokról vagy a befektetőket a pesóban való pozicionálásról.”

Előrejelzések szerint az infláció az év végére 95 százalékosra is megnőhet. A dél-amerikai jegybankok sorra emelték idén a kamatlábakat a magas infláció ellen küzdve, de az árak jellemzően magasak maradtak, az elemzés szerint többek között azért, mert a munkavállalók és a vállalkozások nagy száma kizárólag készpénzt használ, ezért ezek a monetáris eszközök kevésbé hatékonyak, mint a fejlett gazdaságokban. Az argentin központi bank az év elején fokozatos kamatemeléseket hajtott végre, és az elmúlt három hónapban felgyorsította a kamatemeléseket, és július óta összesen 23 százalékpontos emelést hajtva végre.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!