Így buktatta le a volt elnöki tanácsadót a trumpista csalásgyár

Szeptember 8-án egy megbilincselt férfit vezettek az egyik New York-i bíróság folyosóján azt követően, hogy feladta magát. Stephen K. (Steve) Bannon fénykorában Donald Trump főtanácsadójaként dolgozott, most azonban sikkasztás miatt emeltek vádat ellene – immár másodszor.

Bannon egyszer már azt remélhette, hogy megússza a dolgot, ugyanis a hivatalából távozó Trump elnöki kegyelemben részesítette, az előző manhattani kerületi ügyész azonban gondoskodott róla, hogy ne csak szövetségi, hanem állami szinten is eljárás induljon ellene egy nonprofit szervezetből kitalicskázott pénzek ügyében. Ha bűnösnek találják, Bannon akár 15 év börtönt is kaphat – olvasható a New York Times beszámolójában.

Húzzák fel a falat!

Trump elnöki kampányának és elnökségének egyik meghatározó ígérete volt, hogy kerítést, illetve falat húznak fel az amerikai–mexikói határra azért, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók bejutását, így nem nagyon volt olyan kampányrendezvénye, ahol ne skandálta volna azt a tömeg, hogy Build the wall!, azaz húzzák fel a falat.

Az ígéretet azonban csak részben tudta beváltani: a nagyjából 3200 kilométeres határszakasz 600 kilométeres részén már addig is volt valamilyen kerítés, ezt a Trump-kabinet kicserélte szorosan egymás mellé rakott, 5–9 méteres acélrudakra. Ugyanakkor a négy év alatt mindössze 64 kilométernyi új szakaszt zártak le, vagyis havonta kicsivel több, mint egy kilométert.

Már maga az alapötlet is szemfényvesztés volt. Greg Sargent, a Washington Post kolumnistája arra hívta fel a figyelmet, hogy sok olyan bevándorlónak, akiket Trump megcélzott, törvényes joga volt menedékjogot kérni, és ebben semmilyen fal nem akadályozta őket. Azzal azonban, hogy korlátozta ezt a jogot, Trump úgy csökkentette a bevándorlók számát, hogy a fal jelentősebb része fel sem épült, így viszont az építkezés kudarca is kevésbé volt érzékelhető.

A fal megépítése azonban igen hatékony kampányüzenetnek bizonyult, és ezt senki más nem érthette jobban, mint a 2018-ban Orbán Viktorral is találkozó Steve Bannon, aki Trump kampányát vezette.

Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor miniszterelnök fogadja az Európa jövője című konferencia több előadóját 2018. május 24-én. Balról a második Steve Bannon

A veterán és a tanácsadó

A We Build The Wall (Megépítjük a falat) nevet viselő cég 2018-ban adománygyűjtésként indult a GoFundMe oldalon, kezdeményezője pedig Brian Kolfage iraki háborús veterán volt, aki egy robbanásban elveszítette mindkét lábát és a jobb kezét. A csoporthoz csatlakozott több konzervatív aktivista, és a rendezvényeken megjelentek a Republikánus Párt nevesebb képviselői is, például ifjabb Donald Trump, és ekkor csatlakozott be Bannon is, aki az ügyészség szerint kulcsszerepet játszott a szervezet életében.

Kolfage célja eredetileg az volt, hogy egymilliárd dollárt gyűjtsön, ami ugyan földtől elrugaszkodott ötletnek tűnt, de azt nem lehet mondani, hogy ne jött volna a pénz. Az első három nap alatt 9 millió dollárt küldtek az adományozók, végeredményben pedig összesen

több mint 25 millió dollárt kalapozott össze

a később céggé alakult kezdeményezés.

A pénzből azonban nem fal lett, hanem fizetés: ugyan Kolfage többször is ígéretet tett arra, hogy vesz fel fizetést a cégből, a vádirat szerint Bannon több mint 100 ezer dollárnyi (közel 40 millió forintnyi) adományt utalt át a veteránnak. De úgy tűnik, hogy Bannon magának is félretett a pénzből. A mostani …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!