Pórul jártak a külföldi turisták, akik a Budai Vár aljában próbálták kifizetni a parkolásukat

A Budai Vár aljában keveredett fura történetbe az egyik olvasónk futás közben, augusztus 10-én szerdán, nem sokkal dél után egy parkolóautomatánál. Az Erzsébet híd felől érkezve a vár felé – jobb oldalon, ahol a macskakő kezdődik, és ahonnan egy szerpentinen fel lehet menni például a várlifthez – három külföldi turista kért tőle segítséget, mert elnyelte a bankkártyájukat a parkolóautomata. Utóbb kiderült, hogy ez időről időre előfordul, a bankkártyanyílás ugyanis nem az, aminek látszik.

A parkolócégnél nem tudták megmondani, mikor jön a segítség

Az automatánál egy angolul is beszélő német házaspár és a 20 év körüli fiuk álldogált tanácstalanul. A bankkártyájukkal szerették volna kifizetni a parkolásukat (máshol, máskor is így szokták), ezért behelyezték az automatán található kártyanyílásba azt.

Ám az oszlop azonnal elnyelte a kártyát. Fogalmuk sem volt, hogy miért. És mivel csak magyar nyelven láttak tájékoztatást, nem tudták, mi ilyenkor a teendő.

A futó megnézte a magyar nyelvű kiírásokat, de ő sem talált magyarázatot. A kártyanyílás pont akkora volt, amelybe befér egy bankkártya. Egy kártyapiktogram is volt a közelében az automatán. Nem utalt tiltás bankkártyára vagy hitelkártyára sem magyarul, sem más nyelven, de az ki volt írva magyarul, hogy parkolókártyával is lehet fizetni. Az automata kijelzőjén nem szerepelt semmilyen tájékoztatás, miért nyelte el a kártyát a gép. A németek megkérték a futót, beszéljen az üzemeltetővel, és segítsen visszaszerezni a bankkártyájukat. Ráállt, és felhívta a hibabejelentő számot, megadta a parkolóautomata azonosítóját, majd elmondta, mi történt.

Az ügyintéző közölte, mivel nincs kiírva az automatára, hogy bankkártyával (mondjuk Visával vagy Mastercarddal) lehetne fizetni, így szerinte egyértelmű, hogy nem lehet. Nem is értette, miből gondolták a külföldiek, hogy lehetne. Elmondásuk szerint abból, hogy volt egy kártyanyílás, mellette egy kártyás fizetést imitáló ikon – amint az az alábbi fotón is látszik.

Mohos Márton / 24.hu

A futó megkérdezte, hogyan kapják vissza a németek a bankkártyájukat. A válasz az volt, hogy az ügyintéző felviszi a rendszerbe a bejelentést, és majd jön egy szerelő, aki kiveszi a kártyát. De hogy mikorra ér oda, azt nem tudta megmondani, így a hétvégére érkező család nem tudhatta, hogy fél vagy két óra múlva érkezik-e a szerelő, egyáltalán hogy odamegy-e aznap, vagy esetleg csak akkor, amikor ők már nem is lesznek Magyarországon. Hogy mi lett a történet vége, azt olvasónk nem tudta elmesélni – dolga volt, ott kellett hagynia a német családot. Azt tanácsolta nekik, ha nem jön a szerelő, hívják a hibabejelentő számot, amin ő is telefonált.

Nem egyedi eset, hogy benyelte a bankkártyát az automata

A piros parkolóautomata üzemben tartója a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő Budavári Kapu Kft. Megkérdeztük, hogy egy turisták által sűrűn látogatott környéken miért nincs a parkolóautomatákon legalább angolul feltüntetve, hogyan lehet azokat használni. Elismerték, hogy a technológia valóban nem a legkorszerűbb, illetve – így fogalmaztak – az ominózus modelleken a külföldi tájékoztató a kötelező elemek miatt akadályba ütközik, viszont az automatákon van nyelvválasztó gomb. Hozzátették azt is, hogy a Vár alatt, a Lovas út 40. számnál található parkolóban már van olyan automata, ami érmén kívül bankjegyet és bankkártyát is elfogad, és terveik szerint …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!