A lengyelek tovább hadakoznak az EU-val

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szombat este olyan bírókat is kinevezett a Legfelső Bíróság új fegyelmi testületébe, akik az EU Bírósága szerint nem törvényesen váltak bíróvá, írja a hvg.hu.

A 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kedvezményes kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási terv végleges elfogadásának egyik feltétele az volt, hogy szüntessék meg az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető, jórészt nem bírókból álló fegyelmi kamarát. Ezt az államfő törvényjavaslata alapján májusban meg is tette a lengyel parlament, és egy bonyolult rendszert alakított ki: a fegyelmi testület helyett a Legfelső Bíróság tagjai közül kisorsoltak 33 bírót, majd közülük kellett az államfőnek véglegesen kineveznie 11-et a fegyelmi ügyek intézésére.

A sorsolás augusztus 9-én megtörtént, és azzal az eredménnyel járt, hogy a 33 kisorsolt bíró közül 16-an 2018 előtt kerültek a tisztségükbe, 17-en viszont a lengyel politikai zsargon szerint „újbírók”, ők pedig az EU Bírósága szerint nem tekinthetők törvényes bírónak. Duda elnök több mint egy hónapot várt, majd szeptember 17-én, szombaton este kinevezte a 11 fegyelmi bírót: ötöt a „régiek” és hatot az „újak” közül. Vagyis nem vállalta, hogy szembeszálljon a kormánypárttal, és ezzel azt kockáztatja, hogy az Európai Bizottság – részben az Európai Parlament nyomására – nem fogja elfogadni a jogszabályváltozást a bírói függetlenség garanciájaként, írja a hvg.hu.

A lengyel vezetők úgy tesznek, mintha nem értenék a kifogásokat. A köztársasági elnök nemrég azt mondta, hogy az Európai Bizottság megszegi ígéretét, ha nem fizeti ki az eurómilliárdokat. Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig újabban azt mondja, nem is olyan jelentős összegről van szó, meglesznek nélküle.

Kapcsolódó

The post A lengyelek tovább hadakoznak az EU-val first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!