„A videójáték-fejlesztésnek mindig is a gamerek voltak a lelkei”

Az eredetileg orosz alapítású Gaijin Entertainment nagyjából 7 éve lépett be Magyarországra: előbb a kiadó disztribúciós részlege költözött a fővárosba, nem sokkal később pedig a fejlesztés is áttette ide a székhelyét. Budapesten nagyjából 60 emberük dolgozik, Európa-szerte pedig mintegy 200 munkavállalója van a cégnek. A járvány idején mindenki otthonról dolgozott, és mivel ráébredtek, hogy a fejlesztéshez nem szükséges az irodai környezet, a legtöbben ma is home office-ban végzik a munkájukat. Perneky László így lényegében egymaga fogadott minket a cég központjában.

A Gaijin önállóan fejleszti a játékait, és maga is adja ki azokat – a cég tehát nem megbízásos alapon dolgozik, és befektetők sincsenek, akiknek negyedéves szinten meg kellene felelni. Kezdetben, a kétezres évek elején több sikertelen projektje is volt a kiadónak, azonban az idén tízéves War Thunder megnyitotta a kapukat a kiadó számára. A folyamatos fejlesztés alatt álló, világháborús shooter-játékkal – amelyben tankok, repülőgépek és hadihajók csapnak össze – a mai napig rengetegen játszanak:

70 millió regisztrált felhasználjuk van, és 150 ezer körül mozog az egyidejű játékosszám (CCU).

A program ráadásul még 10 év után is évente négy nagy frissítést kap, új feature-ökkel, sőt, akár új nemzetekkel. Emellett sikeresnek mondható még a Crossout és az Enlisted is, amik 50 millió játékoson osztoznak. „Mivel játékaink többsége multiplayer, elkerülhetetlen, hogy közösségek épüljenek ki ezek köré” – mondta Perneky, aki szerint fontos, hogy a gamereket is bevonják a fejlesztés folyamatába.

A Steamen Early Accesként, a kiadónál open betaként emlegetett funkciónak köszönhetően az érdeklődők már a fejlesztés korai szakaszában betekintést nyerhetnek a játékokba. Mindez az Enlisted esetében például azt jelentette, hogy kevesebb kampánnyal, kicsit darabosabb dinamikával vághattak bele az élménybe a játékosok, viszont az eredményeiket a fejlesztés ellenére is eltárolta a rendszer. Ez a módszer persze nemcsak a játékok, de a különböző alkalmazások és egyéb programok esetében is gyakori megoldás a fejlesztők részéről.

A produkciós vezető szerint a cég 100 százalékig támogatja ezt a hozzáállást, ugyanis nem elefántcsonttoronyban ülve akarnak dönteni arról, mi a jó a játékosoknak – e helyett aktívan be szeretnék vonni őket a munkába.

Mohos Márton / 24.hu Perneky László

Mint mondta, a 70 millió játékos visszajelzései alapján folyamatosan javítják az esetleges hibákat, így technikai szempontból tökéletes állapotban vannak az alkotásaik. „A vita legtöbbször nem is emiatt, hanem inkább a játék „gazdasági rendszere” miatt alakul ki” – mondta, kiemelve, hogy a War Thunder egy free-to play, tehát ingyen is elindítható játék, amiben viszont rengeteg mindent meg lehet vásárolni. Ezek a lehetőségek Perneky szerint csak felgyorsítják az előremenetelt, nem jelentenek egyből diadalt, tehát szó sincs Pay to Win szituációról, vagyis az elköltött összeg nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobbak/sikeresebbek leszünk.

A szakember inkább Pay to Progressként hivatkozik a játékra, ugyanis a megvásárolható, fejlettebb harci gépek magasabb ligába kerülnek – rutin nélkül szinte lehetetlen győzni. Mindazonáltal közölte, figyelniük kell a játékosi véleményekre, és lekövetni, mikor jogos egy-egy panasz, és mikor nem. Szerinte a megvásárolható termékek árazásakor és a fejlesztés terén egyaránt érvényes, hogy amennyiben a kiadó nem használja fel a visszajelzéseket, akkor rosszul csinálják …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!