November 19-ig adott időt Brüsszel a magyar kormánynak, hogy megússza az EU-s pénzek harmadának befagyasztását

Tipikus EU-s feloldását hozta az Európai Bizottság egy látszólag feloldhatatlan dilemmának: büntetett és nem is, teret hagyott a kompromisszumnak és lehetőséget adott arra, hogy a politikusok sokféleképpen keretezzék a biztosok vasárnapi döntését. A dilemmát az okozta, hogy ezen a héten muszáj volt eldönteni, hogy a Magyarország elleni mechanizmust elengedjék vagy büntetés kiszabását javasolják. Ebből lett az, hogy

javasolják a büntetést, de közben időt adnak még a magyar kormánynak, hogy elkerülhesse az EU-s pénzek elvonását.

Johannes Hahn költségvetési biztos a döntés vasárnap délelőtti bejelentésekor azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszer nagyon problémás, de a magyar kormány nagyon fontos reformintézkedéseket, 17 új törvény meghozását ajánlotta fel.

A Bizottság három magyar operatív program 65 százalékának elvonását javasolja, ez összesen 7,5 milliárd euró veszteséget jelentene, ez a harmada a Magyarországnak járó kohéziós pénzeknek. A büntetés élesítéséről a tagállamok kormányainak kell szavaznia. Ugyanakkor a Bizottság azt is javasolja, hogy november 19-ig még várjanak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat.

A magyar jogállamiság miatt aggódok mondhatják, hogy lám, a Bizottság végre tényleg bevetett egy nagyon éles fegyvert, hatalmas pénzek elvonását kezdeményezte. A magyar kormány pedig mondhatja, hogy sikerült időt nyerni, a magyar kormány felajánlásai nyomán hónapokon belül lezárulhat a vita, és elmúlik a pénzelvonás fenyegetése.

A vasárnapi bejelentés alapján a Bizottság nem kiéheztetni, hanem a magyar közbeszerzési rendszer javítására akarja rávenni az Orbán-kormányt. A magyar kormány pedig soha nem látott módon, külső nyomásra ígér most reformokat.

Olyat tesznek Orbánék, amit eddig elfogadhatatlannak tartottak

Az Orbán-kormány éles kampányt indított az IMF ellen a 2010-es évek elején, erősen kritizálva a baloldali kormányokat, hogy a nemzetközi pénz felvételéért úgynevezett reformokba, vagy másképpen nevezve megszorításokba mentek bele. A magyar szuverenitás azóta is központi jelszava az Orbán-kormányoknak.

Most viszont úgy tűnik, hogy nemzetközi pénzért cserébe reformokat, vagy másképpen nevezve a közbeszerzési, vagyonkezelői és igazságszolgáltatási rendszert érintő átalakításokat készülnek meghozni. Csak most nem az IMF, hanem az Európai Bizottság diktál. Még két fontos különbség az IMF-es példához képest:

  • A Bizottság elvben csak olyan intézkedéseket vár most el, amelyeket Magyarországnak az EU-tagságából eredendően egyébként is teljesítenie kellene. Nem a költségvetést rakatja rendbe, hanem alapvető demokratikus normák helyreállítását a követeli. Nem gazdasági, hanem politikai éle van az elvárt intézkedéseknek.
  • Az IMF először elutalta a pénzt, és utána évekig monitorozta az elvárt reformok teljesítését. A Bizottság most viszont arra készül, hogy először megvárja az új magyar törvények heteken belüli elfogadását, és csak utána fizet.

Különleges egybeesés

Az EU-s intézmények tíz éve készülnek arra, hogy visszafogják valamilyen intézkedéssel a magyarországi korrupciót, különös tekintettel az EU-s pénzek igazságtalan, politikaialag motivált elosztására. A magyar kormány eddig ellenállt szinte minden ilyen törekvésnek, sikeresen.

Mostanra azonban különleges helyzet állt elő: az EU-s intézmények kicselezték Orbánt, és elfogadtattak vele egy új eszközt, amit most először tudnak használni a magyar kormánnyal szemben, …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!