Bolgár György: Egyszer kipróbáltam az LSD-t, de úgy éreztem, nagyjából tudom, hogy ez miket hozhat magával

Bolgár György volt Gulyás Márton vendége a Partizán stúdióban, ahol öt és fél órás életútinterjú készült a 76 éves újságíró-riporterrel, melyből szokás szerint egy rövidebb, mintegy másfél órás verzió került fel a YouTube-ra. A jelenleg is a Klubrádió műsorvezetőjeként dolgozó Bolgár elmondta, véletlenül került fiatalon a Rádióba, mivel eredetileg filmrendezőnek készült, de oda nem vették fel. Nemzetközi kapcsolatok szakon végzett, és egy barátja dolgozott a rádióban, az ő javaslatára próbálta meg, felvették, aztán ott is ragadt.

Szerinte viszonylag szabad volt a légkör a Kádár-rendszeren belül  a rádióban, mert a cenzorok elsősorban az MTI-t, az írott sajtót – különösen a Népszabadságot – és a televíziót ellenőrizték, főleg a politikai műsorokat. Ehhez képest a rádió aránylag szabad volt, eleve nem volt erőforrás arra, hogy minden műsort figyeljenek. Ott kezdett dolgozni az induló 168 óra című műsorban, melyet Ipper Pál indított, „akit sokan sok mindennel vádoltak, de amit én ismertem belőle, az abszolút pozitív volt. Előtte Amerikában jó tudósító volt, nem a pártpropagandát visszhangozta, bemutatott egy másik világot.” A rádió vezetője is úgy gondolta, hogy egypártrendszer keretein belül is lehet szabadabban élni, és Bolgár feltételezései szerint Aczél György is segítette ebben, hogy elindulhatott egy 168 óra, ami kicsit szabadabb, meg lehetett vitatni dolgokat több oldalról.

Ippernek köszönhetően jutott el Bolgár arra az eseményre, ahol aztán kipróbálta az LSD-t is: 1971-ben el tudott menni egy jugoszláviai nyári szemináriumra vagy ifjúsági újságíró találkozóra, hat hétig tartott Zadar közelében egy szigeten, és egy amerikai egyetem szervezte. Ezt csak „Sun and Sex Seminar” néven emlegették a résztvevők, és arról szólt az egész, hogyan képzeli el egy fiatal társaság – alapvetően nyugatiak – a világot és az újságírást. Ott egyszer kipróbálta az LSD-t is, de többször nem élt vele:

Nagyon érdekes volt, de ki tudja, hova vezet ez. Arra bátor voltam, hogy kipróbáljam egyszer, de úgy éreztem, nagyjából tudom, hogy ez miket hozhat magával.

Hazaérkezve egyébként fel is jelentette magát az LSD miatt, nehogy problémája legyen belőle.

Arra a vádra, hogy Bolgár későbbi műsora, a Rádiónapló valóban rendszernormalizáló funkciót látott-e el, Bolgár Hofi Géza példájával válaszolt, neki is rendszernormalizáló funkciója volt. „Jobb lett volna Hofi nélkül? Nem lett volna jobb.” Ezért nem tud az ilyen állításokkal mit kezdeni.

Nem akartam magamat soha szabadságharcosnak, se réginek, se újnak beállítani, nem is voltam az, egyesekkel ellentétben, hanem csak a dolgokat akartam szép lassan egy kicsit valóságosabbá, reálisabbá, sokoldalúbbá, hihetőbbé tenni

– mondta a saját szerepéről a Kádár-kori rádiózásban.

Elmondása szerint New Yorkban, a Magyar Rádió tudósítójaként töltött évei alatt szembesült vele, hogy mi az a kiegyensúlyozottság és tényszerűség, ami az amerikai sajtót jellemzi, és könyvet is írt később az amerikai sajtóról szerzett tapasztalatairól. A sajtó politikaformáló hatásáról beszélve azt is írta a könyvében, hogy „egy ilyen kis országban, mint Magyarországon szinte kizárt, hogy egy téma szakértője független legyen bárkitől és bármitől”. Erre azt mondta, hogy most is fenntartja, mert ez egy kis ország, de leginkább a magyar kultúrán is látszik, hogy a legtöbben nem működhetnek valamilyen intézményes támogatás nélkül. Arra a kérdésre, hogy a Klubrádió hallgatósága jelent-e függést, azt válaszolta, hogy igen, olyan értelemben, …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!