National Gegraphic fotósai emlékeznek II. Erzsébet királynőre

2022. szeptember 8-án, 96 évesen elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség királynője. II. Erzsébet 1953 júniusában került a trónra, életének fontos momentumait a National Geographic is megörökítette.

II. Erzsébet koronázása
Forrás: James Jarche, Nat Geo Image Collection

 

A koronázást James Jarché dokumentálta, akkor még senki sem sejtette, hogy a királynő rekordideig, 70 éven át lesz országa uralkodója. A képek lenyűgözték az amerikai szerkesztőket, és a szeptemberi szám fókuszába II. Erzsébetet és Nagy-Britanniát állították. A világ minden tájáról érkeztek levelek, rengeteg olvasói akart saját példányt a képekből.

II. Erzsébet magabiztos volt a kamerák előtt, a fotósok szerint viszont nem mindig volt egyszerű a megörökítése. A National Geographic új válogatásában korábban nem látott felvételeket is bemutatnak.

Egy pompás ceremónia

Jarché egy régi londoni hírfotós volt, aki különleges helyet szerzett a koronázásra a Westminster apátságban. Kip Ross fotószerkesztő ezt megtudva felkérte őt, hogy a korszakban elterjedt 4-5 arányú képformátum mellett egy másik kamerával kisebb felbontású felvételeket is készített. Előbbi képeken több részlet rajzolódott ki, utóbbiak segítségével viszont gyorsan egymás után tudott fotózni, így egyetlen lényeges pillanatról sem maradt le.

Jarchét utóbb elbocsátották munkahelyéről, az Odhams Periodicalstól, mert engedély nélkül adott el exkluzív képeket. A Nat Geo megpróbált szabadúszói engedélyt szerezni neki, eközben a fotós sikeres előadássorozatot-tartott Angliában világhírű képeivel. Végül régi munkahelye ismét állást ajánlott fel neki, ő viszont a rivális Daily Mailyt választotta.

1953-ban a királyi pár a Buckingham Palota erkélyén.
Forrás: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

 

Hat hónap a Windsori kastélyban

James L. Stanfield a Windsori kastélyban, a királynő szabadidős otthonában hat hónapon át dolgozott az 1970-es évek végén, és a királyi család fotózására is engedélyt kapott. Ha viszont egy felvételen a személyzet valamely tagja felbukkant, nem engedélyezték a használatát. Mivel a Windsori kastélyban a személyzet állandóan nagy számban van jelen, a munka nem volt könnyű.

A korszakban az uralkodói család különösen érzékeny volt a fotósokra: 1976-ban egy paparazzo olyan képeket adott el, amelyen a házas Margit hercegnő és szeretője szerepelt. Stanfield számára hónapokba telt, mire kiépítette a bizalmat, bizonyítania kellett, hogy a szándékai tiszták.

 

A munka kifizetődött. A fotósnak sikerült egy különleges képet készítenie Fülöp hercegről, melyen beazonosíthatatlanul a személyzet egy tagja is szerepelt. II. Erzsébet engedélyezte a publikálást, 1980 novemberében címlapfotó lett a felvételből, a képet pedig karácsonyi üdvözlőlapként maga a királynő is használta.

Károlyból walesi herceg lett

1969 júliusában a magazin stábja azt örökítette meg, ahogy a királynő walesi herceggé teszi fiát, az akkor 20 éves Károlyt, a későbbi III. …read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!