Vera Jourová: Semmit nem alkudott ki a Bizottság Magyarországgal

Az Európai Bizottság elégedett a magyar kormány vállalásaival, de ezeket még végre kell hajtani – erről is beszélt Navracsics Tibor hétfő reggel az InfoRádióban. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint elengedhetetlen, hogy november 19-ig létrejöjjön a Közbeszerzési Integritási Hatóság.

Ennek meg kell kezdeni a működését elnököstül, személyzetestül, jogszabályi környezetével együtt, önálló intézményként

– mondta Navracsics, és hozzátette, reményei szerint már pénteken benyújtják az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Mindehhez még októberben el kellene fogadni a tárgyalások nyomán születő magyar törvénycsomagot. A miniszter szerint a törvények októberi elfogadása jó üzenet lenne az Európai Bizottság felé, amely elégedett a magyar kormányzat vállalásaival. Navracsics úgy fogalmazott, hogy: most már csak végre kell hajtani azokat.

„Semmit nem alkudott ki a Bizottság Magyarországgal”

Abszurdnak nevezte az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová, hogy kialkudták volna a magyar kormánnyal azt, hogy a megfelelő törvényjavaslatok esetén Magyarország megszerezhesse az uniós forrásokat – írja a Telex a Bild cikke alapján.

Semmit nem alkudott ki a Bizottság Magyarországgal. Nagyon alaposan alkalmazzuk a jogállamiság szabályait, hiszen fel kell mérnünk, hogy az egyes tagállamokban kellően védettek-e az uniós források a visszaélésekkel szemben. Magyarország esetében a válasz az, hogy nyilvánvalóan nem

– mondta Jourová, aki azt is elárulta, hogy meglepte, menyire messze ment a magyar kormány az engedményeikkel. Úgy fogalmazott, hogy: „a jogállamisági mechanizmus csak arra jogosít fel minket, hogy az uniós pénzek védelmét biztosítsuk. Ezen a területen Magyarország igen messzire ment a vállalásaival. Azonban a jogállamisági mechanizmus nem az egyetlen megoldás mindazon problémákra, amiket Magyarországon látunk”.

Věra Jourová szerint az is elképzelhető, hogy ha a Bizottság újabb problémákat lát Magyarországon, akkor a jövőben újraindíthatja a mechanizmust.

The post Vera Jourová: Semmit nem alkudott ki a Bizottság Magyarországgal first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!